Minilex - Lakipuhelin

Testamentilla saatu velkakirja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentilla perittävä voi määrätä hyvinkin tarkasti siitä, miten hänen omaisuutensa tulee jakaa hänen kuoltuaan. Selkeästi yksilöity velka, saatava, voidaan myös testamentata parhaaksi katsotulla tavalla. Velka voi olla ilmaistu selkeällä velkakirjalla tai muulla todistettavalla tavalla. Tällöin perittävän kuollessa velan velkoja vaihtuu. Oikeudelliset vaikutukset velkojan vaihtuessa eivät ole kovin suuria, mutta on joitakin asioita, joilla uusi velkoja voi parantaa oikeusturvaansa.

Testamentilla peritty velkakirja antaa uudelle omistajalleen oikeuden periä velkakirjan ehtojen mukaisesti vaaditun summan velalliselta. Tämä tarkoittaa sitä, että hän yksinkertaisesti korvaa aiemman velkojan. Erityisesti velkakirjan muodosta riippuen uuden velkojan on hyvä ilmoittaa velalliselle velkojan vaihtumisesta ja todistaa oikeudellisesti luotettavalla tavalla olevansa uusi velkakirjassa tarkoitettu maksunsaaja.

Jos velkakirjan mukaan velka täytyy maksaa tietylle henkilölle (joka on tässä tapauksessa edesmennyt velkoja), ilmoittamisvastuu on erityisen suuri, koska kuolemasta epätietoinen velallinen voi pyrkiä suorittamaan maksun alkuperäiselle taholle. Jos kyseessä on ns. juokseva velkakirja, niin silloin asia on yksinkertaisempi, koska kyseisen velkakirjatyypin tunnusmerkki on se, että velkoja on se, joka esittää velkakirjan. Kuitenkin nykyään yleisintä on, että velkakirjassa on osoitettu taho jolle maksu pitää suorittaa.

Velallisen näkökulmasta testamentilla siirtyneen velkakirjan oikeudelliset vaikutukset ovat pienet, koska velan ehdot ja maksuaikataulu eivät muutu sopimusoikeudellisen pysyvyyden periaatteen mukaan. Ainoa muutos on velkojan vaihtuminen, mistä velallisen on hyvä saada tieto uuden velkakirjan omistajan oikeusturvan vuoksi. Jos velallista ei informoida asiasta, niin silloin tällä on vilpittömän mielen suojaan perustuen oikeus pyrkiä tekemään suoritus jo edesmenneelle velkojalle. Jos maksun suorittaminen onnistuu, niin silloin velallinen on täyttänyt suorituksensa ja vapautuu velkavastuustaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]