- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Velkakirja on kahden tai useamman osapuolen välinen sopimus, jossa velan antaja antaa velalliselle yleensä rahamääräisen lainan, joka on maksettava täysimääräisenä takaisin tietyn ajan kuluessa. Yleensä velallinen maksaa lainastaan myös jonkinlaista korkoa. Velkakirjan asiakirjatyyppejä on useita erilaisia. Tavallinen velkakirja tarkoittaa sitä, että siinä mainittu velallinen on velvollinen maksamaan velan takaisin velkakirjassa nimenomaisesti mainitulle velkojalle. Juokseva velkakirja taas velvoittaa velallisen maksamaan velan sille, jolla on juokseva velkakirja hallussaan tai erikseen velkakirjassa mainitulle henkilölle. Juoksevan velkakirjan velkoja ei siis aina säily samana kuin alkuperäinen, vaan velkoja voi ajaan saatossa muuttua.
Velkakirja on syytä laatia aina, kun lainataan rahaa esimerkiksi yksityishenkilöiden välillä. Pelkkä suullinen sopimus rahalainasta on vaikea todistaa oikeaksi, jos itse velallinen ei sitä myönnä vaan kiistää asian. Varsinkin suurempien rahamäärien ollessa kyseessä velkakirjan merkitys korostuu entisestään. Laatimalla velkakirjan velan antaja turvaa oman oikeusasemansa mahdollisessa riitatilanteessa, ja parantaa mahdollisuuksiaan saada rahansa takaisin velalliselta.
Velkakirjalla ei ole tiettyä määrämuotoa, mutta se kannattaa laatia riittävän yksityiskohtaiseksi jotta sisältöä ei voida tahallisesti tulkita väärin. Esimerkiksi velkojan ja velallisen henkilötiedot on syytä yksilöidä, kuten myös velan määrä. Myös maksupäivät, eli kuinka usein velkaa lyhennetään, sekä maksuerät tulee kirjata velkakirjaan tarkasti. Velkakirja kannattaa myös päivätä, sekä mahdollisesti pyytää yhtä tai useampaa todistajaa vakuuttamaan velkakirja oikeaksi. Mikäli velalla on henkilö- tai muita takaajia, myös heidän allekirjoituksensa tulee löytyä velkakirjasta, samoin kuin tieto siitä millä ehdoin he tulevat olemaan vastuussa velasta mikäli ensisijainen velallinen ei sitä suorita. Velallisen itsensä allekirjoitus velkakirjassa on välttämätön, mutta itse velkojan allekirjoitusta ei välttämättä tarvita. Asiakirjasta on syytä laatia omat kappaleensa sen jokaiselle osapuolelle, ja sopimus tulisi säilyttää huolellisesti.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.