Minilex - Lakipuhelin

Koroton velkakirja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velkakirja voidaan määrätä joko korolliseksi tai korottomaksi. Velkakirjan korottomuus on lähtökohta, jos korosta ei ole sovittu mitään. Jos velkoja haluaa velalle maksettavan korkoa, tulee tästä sopia velallisen kanssa. Koroton velkakirja ei kasvata velan pääomalle tietyin väliajoin maksettavaksi erääntyvää korkoa. Korottomuudesta voidaan myös nimenomaisesti sopia.

Korottomuus on lähtökohta vain silloin, kun kyseessä on varsinainen korko. Velvollisuus maksaa viivästyskorkoa seuraa suoraan laista. Velkakirjan erääntymisen jälkeen maksamattomasta velasta tulee maksaa viivästyskorkoa, vaikka asiasta ei olisi sovittu mitään. Tällöin koron määrä määräytyy lain mukaan. Koron määrästä voidaan myös sopia toisin, kuitenkin sillä poikkeuksella, että tietyissä kuluttajia koskevissa oikeustoimissa viivästyskorkoa ei voi määrätä korkeammaksi kuin mitä lain mukaan seuraisi. Säännöstä sovelletaan, jos velallisen sitoumus liittyy

  • kulutusluottoa koskevaan elinkeinonharjoittajan ja kuluttajan väliseen sopimukseen
  • muuta kulutushyödykettä koskevaan mainitunlaiseen sopimukseen tai
  • sopimukseen, jonka perusteella kuluttaja hankkii ostamalla tai vuokraamalla asunnon itseään tai perheenjäseniä varten.

Viivästyskorko voidaan kuitenkin aina sopia pienemmäksi kuin mitä lain mukaan seuraisi. Osapuolet voivat myös sopia, että viivästyskorkoa ei peritä ollenkaan.

Tiivistettynä velkakirja on aina lähtökohtaisesti koroton, ellei koron maksusta sovita velkojan ja velallisen kesken. Viivästyskorkoa taas tulee aina lähtökohtaisesti maksaa, ellei sen maksamattomuudesta ole erikseen sovittu.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]