Minilex - Lakipuhelin

Haltijavelkakirjan kuolettaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Haltijavelkakirjan ominaisuuksiin kuuluu, että se henkilö, jolla on velkakirja hallussaan, voi vaatia velkaa maksettavaksi. Haltijavelkakirjaa hallussaan pitävää voidaan siten pitää velkojana ilman, että tämän täytyisi yrittää näyttää velkoja-asemaa muulla tavalla todeksi. Tämä voi johtaa väärinkäyttötilanteisiin, jos haltijavelkakirjan oikea omistaja hukkaa velkakirjan tai se varastetaan hänen hallustaan. Velkakirjan väärin perustein itselleen saanut voi periä velan velalliselta, jolla on oikeus luottaa velkakirjan hallussaan pitävän olevan oikea velkoja. Vastaavasti haltijavelkakirjan kadottanut velkoja ei pysty itse perimään velkaansa, kun hänellä ei ole esittää velkakirjaa. Tosiasiallinen velkakirjan omistaja voi tällaiset tilanteet välttääkseen kuolettaa haltijavelkakirjan.

Haltijavelkakirja on juokseva velkakirja. Juoksevat velkakirjan voidaan lain mukaan kuolettaa. Kuolettaminen on mahdollista paitsi asiakirjan kadottua myös sen turmelluttua käyttökelvottomaksi. Kuolettamisen seurauksena velkakirja menettää merkityksensä. Kuitenkin sitä henkilöä, joka on saanut kuolettamisen aikaan, pidetään velkakirjan haltijana ja hän voi kuoletuspäätöksen perusteella periä velkaansa velalliselta ilman haltijavelkakirjaa. Kuolettamista tulee hakea sen paikkakunnan tuomioistuimelta, missä velkakirjan mukainen sitoumus olisi täydennettävä. Pyynnön voi tehdä asiakirjan viimeinen haltija tai muu henkilö, jolla on oikeus asiakirjaan. Hakijan on hakemuksessaan saatettava todennäköiseksi, että asiakirja on kadonnut tai turmeltunut.

Haltijavelkakirjan kuolettaminen tapahtuu siis tuomioistuimen päätöksellä. Tuomioistuin harkitsee asiassa ensin, voidaanko hakemuksen perusteella katsoa asiakirjan kadonneen tai turmeltuneen. Jos tuomioistuin katsoo näin tapahtuneen, se kehottaa julkisella kuulutuksella asiakirjaa hallussaan pitävän esittämään sen tuomioistuimelle. Jos velkakirjan hallussaan pitävä tällöin ilmoittaa velkakirjan olevan hänellä, ei velkakirjaa kuoleteta. Haltijavelkakirjan hallussaan pitävä voi väittää, että hän on saanut velkakirjan laillisesti haltuunsa ja on siten uusi velkoja. Tämä asia ratkaistaan erillisessä oikeudenkäynnissä. Mikäli kukaan ei tuo asiakirjaa tuomioistuimen tietoisuuteen, se julistetaan kuoletetuksi.

Minilexistä löytyy kattava tietoarkisto velkakirjoihin liittyen, mutta nopeimman vastauksen saat soittamalla ammattilaiselle ja kertomalla tapaukseen liittyvät seikat. Me autamme mielellämme!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]