Minilex - Lakipuhelin

Velkakirjan ostaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velkakirja voidaan ostaa, jolloin oikeus saada suoritus velalliselta siirtyy toiselle. Velkakirja voidaan joskus ostaa ilman velallisen kuulemista, mutta ostamisesta on kuitenkin syytä kertoa, jotta velallinen osaa maksaa velan oikealle taholle. Velkakirja on eräänlainen sitoumus. Siinä velallinen sitoutuu maksamaan velkojalle takaisin velan pääoman ja korot sovituin ehdoin. Velkakirjan ostamisessa velkakirja on luovutettu toiselle.

On mahdollista ostaa valtion tai yksityisen sektorin velkakirjoja. Valtion velkakirja edustaa lainaa julkiselle sektorille. Markkinoilla vallitseva korkotaso muuttaa velkakirjojen arvoa. Velkakirjan myynnissä lainan arvo laskee, kun korot nousevat ja lainan arvo nousee, kun korot laskevat. Velkakirja, joka on ostettu nollassa olevan korkotason aikana, menettää arvoaan, jos korot alkavat nousta. Ostettavan velkakirjan arvon ollessa suuri, jo pienet koron muutokset ovat ostajalle eduksi.

Tavallinen velkakirja on lainsäädännössä se yksinkertaisin muoto velkakirjalle. Ostamis tilanteessa velkojan vaihtumisesta tulee ilmoittaa velalliselle. Kun vaadittavaa ilmoitusta ei tehdä, vapautuu velallinen suoritusvelvollisuudestaan maksaessaan velan alkuperäiselle velkakirjan omistajalle.

Juokseva velkakirja on tarkoitettu siirtymään velkojalta toiselle.

Riskit velkakirjan ostamisessa

Velkakirjan ostamisen riskeihin sisältyy juuri riski arvon menetyksestä. Valtion velkakirjan ostaminen ei ole kuitenkaan yhtä suuri riski, sillä valtio on se, jolla on valtaa verottaa.

Velkakirjoihin pätee pääsääntö, jonka mukaan aiempi velkoja on uudelle velkojalle vastuussa velkakirjasaatavan eli maksettavan velan pätevyydestä, ellei uusi velkoja tiennyt saatavan olevan pätemätön. Aiemmalla velkojalla ei ole vastuuta velallisen maksukyvystä uudelle velkojalle, velkakirjan ostaja vastaa siis itse mahdollisista riskeistä.

 

Varoitukset

- Velkakirjan ostaja on itse vastuussa mahdollisista riskeistä. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]