Minilex - Lakipuhelin

Velkakirja lapselle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velkakirjalla tarkoitetaan asiakirjaa, jossa velalliseksi nimetty henkilö sitoutuu suorittamaan velkakirjan mukaisen suorituksen takaisin velkojalle velkakirjan ehtojen mukaisesti. Usein velkakirjoja käytetään, kun on esimerkiksi lainattu rahaa, ja on haluttu varmistaa, että velallinen maksaa lainatun summan takaisin. Velkakirja on mahdollista laatia myös lähisukulaisten välillä, kuten vanhemman ja lapsen välillä. Käytännössä näissä tilanteissa velkakirjasta tehdään hyvin yksinkertainen ja pelkistetty. Tarkka ehtojen ja muiden huomioon otettavien seikkojen, kuten koron määrän, määrittely on silti tarpeen. Ei sillä, että osapuolet eivät keskenään kykenisi sopimaan velasta ja sen takaisinmaksusta. Huomioon on otettava myös tuleva. Usein läheisten välisissä velkakirjoissa takaisinmaksuajan ovat hyvin pitkiä, tai niistä ei sovita lainkaan.

Esimerkkitilanne: lapsi ja hänen vanhempi ovat laatineet velkakirjan, jonka mukaan lapsi on saanut velaksi 5 000 euroa ja takaisinmaksusta ei ole mainintaa. Vanhempi kuolee kahden vuoden kuluttua velkakirjan laatimisesta. Perunkirjoituksessa lapsi ilmoittaa velkakirjan olemassaolosta. Tällöin on hyvin hankala arvioida jäljellä olevan velan määrää, ellei tehdyistä lyhennyksistä ole pidetty kirjaa. Eri asia tietenkin on, jos tehdyt velan lyhennykset ovat selvillä.

Käytännön syistä ja selvittelytyön vähentämiseksi on syytä jo velkakirjaa laadittaessa sopia velan takaisinmaksamisesta. Velkakirjaan voidaan ottaa maininta, jonka mukaan velkaa lyhennetään joka kuukauden viimeinen päivä 100 euroa. Tällöinkin on syytä pitää kirjaa maksetuista lyhennyksistä. Korkoa ei katsota sovitun maksettavaksi, jos siitä ei ole mainittu velkakirjassa.

Läheissuhde velkojan ja velallisen välillä ei vaikuta siihen, voiko velkoja vaatia tuomioistuimessa velkaa maksettavaksi. Mikäli velallinen ei maksa sovittua suoritusta, velkojan on huomauttamisen jälkeen mahdollista vaatia maksua tuomioistuimen päätöksellä. Lakimiehemme avustavat velkomukseen liittyvissä sovittelutilanteissa sekä velkakirjojen laatimisessa sekä niiden ehtojen tulkinnassa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]