Minilex - Lakipuhelin

Velkakirja perinnönjaossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velkakirjalla tarkoitetaan kirjallista velkasitoumusta, jonka velallinen on antanut velkojalle. Velkakirja on nimenomaan sitoumus, joka on annettu velvoittautumistarkoituksessa.

Joskus tilanteena on se, että esimerkiksi vanhemmat lainaavat rahaa velkakirjalla lapselleen, taikka toisin päin. Tällaisissa lähisukulaisten keskenään laatimissa velvoitteissa on tavallista, että takaisinmaksuajasta ei ole mainintaa. Tällöin avoimeksi jääneet ehdot velkakirjassa jäävät tulkinnan varaan.

Tavallinen tilanne on käsillä myös silloin, kun velkakirjaan velkojaksi merkitty vanhempi kuolee. Tilanne voi olla myös se, että lapsi on velkakirjan mukaisena velkojana ja kuollut vanhempi velallisena. Osapuolina voivat yhtä hyvin olla myös muut sukulaiset taikka ventovieraat.

Joka tapauksessa henkilön kuollessa hänen varoista ja veloista muodostuu kuolinpesä. Myös velkakirjan osoittama velka tai vastaavasti saaminen kuuluu kuolinpesään. Mikäli velkakirjan osoittama rahamäärä kuuluu kuolinpesän varoihin, mutta velkakirjassa ei ole mainittu velan takaisinmaksuajasta mitään. Tällöin tilanne vaatii oikeudellista tulkintaa. Tällaisessa tilanteessa velkakirjan osoittaman velan katsotaan vaadittaessa takaisinmaksettavaksi velaksi. Tällöin kuolinpesän osakkaat voivat vaatia velkaa maksettavaksi, jolloin se voidaan tosiasiallisesti lisätä kuolinpesän varoihin, jolloin kyseinen rahamäärä on helpommin jaettavissa tulevassa perinnönjaossa. Toki myös velkakirja on jakokelpoinen perinnönjaossa.

Jos taas velkakirjan osoittama velka on kuolinpesän velkaa, se on maksettava ennen kuin kuolinpesä voidaan jakaa. Velat on aina maksettava ennen jakamista, eli kuolinpesä on selvitettävä.

Joskus taas velkakirjan mukaista velkaa on voitu velallisen eläessä lyhentää, mutta kuolintapauksen jälkeen ei ole enää tiedossa, kuinka paljon velkaa on mahdollisesti lyhennetty. Haastavaa selvittämisestä tekee myös se, että lyhennyksistä osa on voitu tehdä tilisiirtoina ja osa käteisellä rahalla. Tällöin tiliotteita ei voida käyttää apuna selvittäessä jäljellä olevan velan määrää.

Tällöin tilanne, jossa velan määrä on tuntematon, voidaan käytännössä ratkaista tekemällä velallisen (esimerkiksi perillisen) ja velkojan (esimerkiksi kuolinpesän) välillä sopimus, jossa osapuolet sopivat jäljellä olevasta velan määrästä. Usein jäljellä oleva määrä katsotaan kohtuullisen suuruiseksi tilannekohtaisen arvioinnin perusteella. Tällaisissa epäselvissä tilanteissa on syytä turvautua lakimiehen apuun, vaikka tilanne ei olisikaan riitainen. Lakimies onnistuu usein löytämään ratkaisun, joka on sekä nykyhetkeä että tulevaisuutta ajatellen tarkoituksenmukainen.

Lakimiehemme neuvovat ongelmatilanteissa, jotka liittyvät epäselvään velan määrään niin perinnönjaossa kuin muissakin tilanteissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]