Minilex - Lakipuhelin

Haltijavelkakirjan kuoletus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Haltijavelkakirjan mukainen velkojan oikeus on velkakirjan haltijalla. Jos haltijavelkakirja on kadonnut tai turmeltunut, se voidaan kuolettaa. Velkakirjan haltija menettää kuolettamisen johdosta velkakirjan mukaisen velkojan oikeutensa.

Kuolettamista voi vaatia velkakirjan viimeisin haltija tai muu, jolla on oikeus asiakirjaan. Hakemus kuolettamisesta tehdään sen paikkakunnan alioikeudessa, missä sitoumus on täytettävä, tai tällaisen paikan jäätyä mainitsematta, siellä missä velallista on velasta haettava. Muissa tapauksissa asia voidaan käsitellä hakijan asuinpaikan alioikeudessa. Kuolettamista vaativan on annettava tuomioistuimelle oikeaksi todistettu jäljennös velkakirjasta tai sellainen ilmoitus sen sisällöstä, jonka avulla asiakirja voidaan varmasti tuntea. Hakijan on näytettävä todennäköiseksi asianosaisasemansa ja se, että asiakirja on kadonnut. 

Jos tuomioistuin havaitsee että asiakirjan kuolettamista vastaan on laillinen este, hakemus hylätään. Tuomioistuimen on kuuluttamalla kutsuttava se, jonka hallussa asiakirja on, viimeistään määräpäivänä näyttämään asiakirja tuomioistuimelle ja ilmoittamaan vaatimuksensa siihen uhalla, että asiakirja muuten tuomioistuimen päätöksellä kuoletetaan. Tuomioistuimen on julkaistava kuulutus kuoletettavasta asiakirjasta virallisessa lehdessä viimeistään kolme kuukautta ennen määräpäivää. Jos velvoite on asiakirjan mukaan suoritettava vuoden kuluessa hakemuksen tekemisestä, määräpäivä on vahvistettava myöhemmäksi kuin kolmen kuukauden päähän määrätystä eräpäivästä. Kuulutuksesta on viimeistään kuukautta ennen määräpäivää toimitettava tieto velvoitetulle ja sille, jonka hallinnassa asiakirjan tiedetään viimeksi olleen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]