Minilex - Lakipuhelin

Velkakirja ilman korkoa

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Velkakirja voidaan solmia korolla tai ilman. Velkakirja ilman korkoa ei kuitenkaan tarkoita, etteikö velasta joutuisi välttämättä maksamaan mitään korkoa. Velkakirjassa voidaan sopia maksettavaksi varsinaista korkoa. Varsinainen korko juoksee ajalta ennen eräpäivää eli päivää, jolloin velka on viimeistään maksettava. Eräpäivän jälkeen varsinaista korkoa ei enää kerry, vaan sen tilalla alkaa juosta viivästyskorko. Jos velkakirja on koroton, siinä ei ole varsinaista korkoa. 

Velkakirjoihin pätee korottomuusolettama. Tämä tarkoittaa sitä, että velallisen tulee maksaa varsinaista korkoa vain, jos niin on sovittu velkakirjaa tehtäessä. Jos koron maksusta on sovittu, mutta koron määrästä eli korkokannasta ei, määräytyy varsinainen korko laissa tarkemmin määritellyn viitekoron mukaan. Viivästyskorkoa on lain mukaan pakko maksaa. Korottomuusolettama ei poista viivästyskoron maksuvelvollisuutta.

Velkakirja ilman korkoa on siis varsinaiskoroton velkakirja. Velallinen joutuu tällöin maksamaan korkoa vain, jos velan maksu viivästyy. Tällöinkin velallisen on maksettava korkoa vain niin paljon, kuin viivästyskorkoa ehti kertyä velan eräpäivän jälkeen ennen maksua.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »