Minilex - Lakipuhelin

Velkakirja puolisolle

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Puolisot voivat tehdä keskenään velkakirjoja siinä missä toisilleen tuntemattomatkin ihmiset, ja suurien rahasummien ollessa kyseessä velkakirjan laatiminen on jopa suositeltavaa. Tässä artikkelissa käydään läpi asioita, joita puolisoiden tulisi huomioida velkakirjaa laatiessaan.

Parisuhteessa asioista sovitaan usein suullisesti, ja yhteistä taloutta hoidettaessa toisen käyttöön siirrettyä rahasummaa ei välttämättä edes tule ajatelleeksi velkana. Jos puoliso lainaa toiselle suuren summan rahaa, velasta on kuitenkin suositeltavaa tehdä kirjallinen velkakirja, johon merkitään velan suuruus ja takaisinmaksuaikataulu. Tällöin velan olemassaolo on helpompi todistaa esimerkiksi siinä tapauksessa, että puoliso erotilanteessa kieltäytyy maksamasta velkaa.

Lisäksi puolisoiden välisissä velkasitoumuksissa on huomioitava, että Verohallinto saattaa tulkita velan lahjaksi, jos on aihetta olettaa, että lahjan antaminen on ollut näennäisen velkasitoumuksen todellinen tarkoitus. Tällöin puoliso saattaa olla velvollinen maksamaan lahjaveroa. Verohallinnon ohjeistuksen mukaan velasta tulisi laatia uskottava lyhennyssuunnitelma ja lyhennykset tulisi maksaa todistettavasti, jotta velkasitoumusta ei tulkittaisi lahjaksi.

Velkakirja tulisi muutenkin tehdä vain sellaisissa tilanteissa, jossa velkasitoumus on ollut puolisoiden todellinen tarkoitus. Esimerkiksi ulosotto- ja konkurssilainsäädäntö sisältää säännöksiä sen varalta, että velkakirja on tehty esimerkiksi toisen puolison velkojien vahingoittamiseksi. Tarvittaessa velkojien oikeutta loukkaava oikeustoimi on mahdollista peräyttää.

Velkakirjoja voivat laatia toisilleen niin avio- kuin avopuolisotkin. Avio- tai avoliitto ei lähtökohtaisesti vaikuta puolisoiden omistusoikeuteen, eli puolisot edelleen omistavat oman omaisuutensa. Avio- tai avoliitto ei siis tee omaisuudesta yhteistä, vaikka avioliitossa puolisoilla lähtökohtaisesti onkin avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Avio-oikeudella ei kuitenkaan ole suurta merkitystä ennen avioliiton purkautumista. Avio- ja avopuolisot voivat siis olla toisilleen velkaa, antaa lahjoja ja tehdä kauppoja.

Jos tarvitset apua velkakirjan laatimisessa tai haluat kuulla lisää puolisoiden välisistä oikeustoimista ja niiden veroseuraamuksista, lakimiehemme vastaavat mielellään kysymyksiisi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]