Minilex - Lakipuhelin

Velkakirjan kuolettaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asiakirja, kuten velkakirja, on mahdollista kuolettaa, jotta sen väärinkäyttäminen voitaisiin estää. Juoksevan velkakirjan esittäjällä on oikeus vaatia velalliselta velkakirjassa määritellyn velan maksamista esittämällä velkakirja. Näin esimerkiksi kadonneen velkakirjan löytäjä voisi esiintyä velkojana, vaikka velkakirja ei olisi hänelle laillisesti siirtynyt. Vastaavasti silloin, jos velka voidaan periä vain velkakirjaa näyttämällä, mutta asiakirja on kadonnut velkojalta, ei velkoja pysty perimään velkojaan.  Tällaisissa tilanteissa velkakirja voidaan kuolettaa. Kuolettamisen seurauksena velkakirja menettää merkityksensä. Kuolettamisesta huolimatta sitä henkilöä, joka on saanut kuolettamisen aikaan, pidetään velkakirjan haltijana ja hän voi kuoletuspäätöksen perusteella periä velkaansa velalliselta ilman velkakirjaa.

Asiakirjan kuolettamista koskevat säännökset löytyvät asiakirjain kuolettamisesta annetusta laista. Lain mukaan sellainen asiakirja voidaan kuolettaa, johon jokin oikeus on yhdistetty tai jonka haltijalle sitoumus voidaan pätevästi täyttää. Tällainen asiakirja on muun muassa juokseva velkakirja. Kuolettaminen on mahdollinen paitsi asiakirjan kadottua myös sen turmelluttua käyttökelvottomaksi. Kuolettamista tulee hakea tuomioistuimelta. Pyynnön voi tehdä asiakirjan viimeinen haltija tai muu henkilö, jolla on oikeus asiakirjaan. Pyyntö esitetään tuomioistuimelle hakemuksella. Hakemus on osoitettava sen paikkakunnan tuomioistuimelle, missä velkakirjan mukainen sitoumus on täydennettävä. Hakijan on hakemuksessaan saatettava todennäköiseksi, että asiakirja on kadonnut tai turmeltunut.

Mikäli tuomioistuin katsoo hakemuksen perusteella, että asiakirja on kadonnut tai turmeltunut, se kehottaa julkisella kuulutuksella asiakirjaa hallussaan pitävän esittämään sen tuomioistuimelle. Jos asiakirjan haltija tällöin tulee esiin, ei velkakirjaa kuoleteta. Velkakirjan haltija saattaa väittää, että velkakirja kuuluu tosiasiallisesti hänelle, jolloin asia selvitetään erillisessä oikeudenkäynnissä kuoletushakemuksen tehneen velkojan ja velkakirjaa hallussaan pitävän kesken. Mikäli kukaan ei tuo asiakirjaa tuomioistuimen tietoisuuteen, se julistetaan kuoletetuksi.

Velkakirjan kuolettaminen koskee vain juoksevia velkakirjoja, sillä tavallinen velkakirja on vain todiste velan olemassaolosta. Tavallisen velkakirjan hallussa pitäminen ei siten ole todiste siitä, kyseinen henkilö olisi velan oikea velkoja. Tavallisen velkakirjan velkojalla ei ole tarvetta kuolettaa asiakirjaa, sillä velka voidaan todistaa olemassa olevaksi muillakin tavoilla ja tavalliseen velkakirjaan perustuva velka voidaan periä ilman velkakirjaa.

Minilexistä löytyy runsaasti tietoa velkakirjoista, ja yrityksen asiantuntijat auttavat Sinua mielellään kaikissa kysymyksissäsi. Ota siis rohkeasti yhteyttä!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]