Minilex - Lakipuhelin

Haltijavelkakirjan voimassaolo

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Haltijavelkakirjalla tarkoitetaan juoksevaa velkakirjaa, johon liittyvä velkojan oikeus on velkakirjaa hallussaan pitävällä henkilöllä. Haltijavelkakirjan voimassaolo alkaa yleensä sen allekirjoituspäivästä lukien, ja se on lähtökohtaisesti voimassa niin kauan kunnes se lakkaa, vanhentuu, kuoletetaan tai mitätöidään. Velkakirjan mukainen velka voi lakata esimerkiksi maksamalla suoritus oikeaan aikaan oikealle taholle taikka kuittauksella. Velkakirjan mukainen velkoja menettää oikeutensa velkakirjan kuoletuksen johdosta, johon voidaan ryhtyä, mikäli velkakirja on kadonnut tai turmeltunut. Velkakirjan mitätöinnillä tarkoitetaan sen hävittämistä.

Velkakirjan mukainen velka ei ole voimassa loputtomiin, vaan velkoja menettää laissa määritellyn vanhentumisajan kuluttua oikeutensa vaatia suoritusta velalliselta. Velkojen yleinen vanhentumisaika on 3 vuotta niiden eräpäivästä lukien, jonka jälkeen velka vanhentuu. Velan vanhentumisaika voidaan katkaista esimerkiksi velalliselle tehtävällä ilmoituksella, jolloin se alkaa alusta. Luonnollisen henkilöä koskeva sopimusperusteinen velka vanhenee lopullisesti 20-25 vuoden kuluttua velan erääntymisestä, vanhenemisen katkaisemisesta huolimatta. Mikäli mikään muu laissa säädetty vanhentumisaika ei sovellu, sovelletaan niin sanottua toissijaista vanhentumisaikaa, joka on 10 vuotta velkakirjan tekemisestä lukien. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]