Minilex - Lakipuhelin

Velkakirja ja lyhennys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velkakirja on asiakirja, jossa velallinen allekirjoituksellaan tunnustaa saaneensa velkojalta lainaksi velkakirjassa mainitun rahamäärän ja sitoutuu maksamaan sen velkojalle takaisin velkakirjassa mainituin ehdoin. Velan lyhennyksestä voidaan tehdä erillinen lyhennyssitoumus. Velkakirja on siis velkojalle jäävä kirjallinen todiste rahavelan olemassaolosta. Velkakirja voi olla joko tavallinen tai juokseva velkakirja. Tavallinen velkakirja on asiakirja, jossa velallinen sitoutuu maksamaan velan siinä nimeltä mainitulle henkilölle. Juokseva velkakirja on velkakirjan haltijalle sekä nimetylle henkilölle tai hänen määräämälleen asetettu velkakirja. Velkakirjasta on käytävä ilmi vähintään velan määrä sekä se, kuka on velvollinen maksamaan velan ja kenelle.

Jollei velan eräpäivästä ole sovittu, velallisen on maksettava velka velkojan vaatiessa tai hän voi maksaa velan kokonaan tai lyhentää velkaa milloin itse haluaa. Lyhennyksen maksusta velallinen on oikeutettu vaatimaan kuitin ja merkinnän velkakirjaan. Merkintää koron maksusta tai velkakirjassa määrättynä aikana suoritettavasta lyhennyksestä ei kutienkaan saa vaatia, jos maksu suoritetaan velkakirjan osoittamalle ensimmäiselle haltijalle tai kirjaan merkitylle myöhemmälle, velallisen tiedossa olevalle velkojalle.

Vaikka juokseva velkakirja on luovutettu uuden velkojan haltuun, on lyhennyksen suoritus luovuttajalle kuitenkin pätevä, paitsi milloin velallinen tiesi tai hänen olisi pitänyt tietää, ettei luovuttaja enää ollut oikeutettu saamaan maksua. Jos suorituksen teki takaaja tai joku, joka ei ollut sitoumuksesta vastuussa taikka jonka kiinnitetty tai muutoin pantattu omaisuus yksinään oli siitä vastaava, on suoritus pätemätön, paitsi milloin sekä maksaja että velallinen olivat vilpittömässä mielessä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]