Minilex - Lakipuhelin

Velkakirjan yleiset ehdot

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tilanteissa, joissa henkilö antaa toiselle osapuolelle lainaa, on syytä tehdä velasta kirjallinen asiakirja eli velkakirja. Velkakirjan pätevyyden kannalta merkitystä on asiakirjan sisällöllä eli sen yleisillä ehdoilla. Ennen osapuolten allekirjoittamista, tulee osapuolten käydä läpi velkakirjan sisältö sekä sen olennaiset ja mahdollisesti normaalista poikkeavat ehdot. Osapuolilla on mahdollisuus ennen allekirjoitusta varmistua sopimuksen asiallisesta sisällöstä esimerkiksi lakimiehen avulla.

Kun velkakirja on allekirjoitettu, tulee velallisen saada velkakirjasta kopio. Jos velkakirjaan kuuluu liitteitä, myös näistä tulee antaa kopio velalliselle.

Velkakirjasta on ilmettävä osapuolten eli velkojan ja velallisen nimet sekä yhteystiedot. Lisäksi velkakirjaan merkitään velan määrä sekä sanktiot, jos velanmaksussa ilmenee viivästyksiä. Sanktioksi kirjataan usein korkolain mukainen viivästyskoron periminen. Velkakirjassa on syytä sopia myös velan takaisinmaksuajasta sekä lyhennyserän suuruudesta. Velkakirjaan sekä muihin sopimuksiin otetaan yleensä molempien osapuolten allekirjoitukset nimenselvennyksineen sekä päiväys allekirjoitushetkestä eli sopimuksen alkamisajankohdasta.  Maksun suorituspaikasta tuskin on nykyään enää syytä sopia, mutta jos osapuolet haluavat suorittaa maksun esimerkiksi käteisellä, on maksupaikastakin syytä sopia. Normaalia nykyään kuitenkin on suorittaa maksut tilisiirroin.

Velkakirjan laatimiseen ja sopimiseen sovelletaan sopimusoikeudellisia periaatteita, joten osapuolet voivat käytännössä sopia toisiaan sitovasti lähes mistä tahansa. Tähän löytyy kuitenkin poikkeuksia, joista kannattaa keskustella lakimiehiemme kanssa. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]