Minilex - Lakipuhelin

Luottamusmiehen irtisanomissuoja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työntekijät voivat valita luottamusmiehen muun muassa valvomaan lakien ja työehtosopimuksen noudattamista työpaikalla. Luottamusmies edustaa pääasiassa ammattiliittonsa työntekijöitä. Hän on edustustehtävänsä vuoksi työsuhteen irtisanomistilanteessa hieman erilaisessa asemassa suhteessa muihin työntekijöihin. Luottamusmiestä ja luottamusvaltuutettua koskee irtisanomissuoja. Irtisanomissuoja ei tule kysymykseen työn päättyessä työsuhteen purkamiseen.

Irtisanomissuoja näyttäytyy ensinnäkin tilanteissa, joissa työnantaja on irtisanomassa henkilön asiallisesta ja painavasta syystä. Tällainen syy voi syntyä työntekijän rikkoessa tai laiminlyödessä olennaisesti työsuhteeseen kuuluvia velvoitteita. Myös tilanne, jossa henkilön työntekoedellytykset muuttuvat olennaisesti ja niin vakavasti, ettei työntekijä enää pysty selviytymään tehtävistään, on painava irtisanomisperuste.

Työnantaja ei saa irtisanoa luottamusmiestä suoraan edellä kuvatun, henkilöstä johtuvan painavan irtisanomisperusteen nojalla. Irtisanomiseen vaaditaan luottamusmiehen edustamien työntekijöiden suostumus. Suostumus edellyttää työntekijöiden enemmistön myöntävää ääntä.

Toiseksi irtisanomissuoja voi tulla kysymykseen irtisanomisen syyn johtuessa taloudellisesta tai tuotannollisesta perusteesta. Luottamusmiestä ei myöskään voida irtisanoa suoraan saneerausmenettelyn tai työnantajan konkurssin seurauksena. Näissä neljässä tilanteessa työnantaja voi irtisanoa luottamusmiehen vain, jos viimeksi mainitun työ on päättymässä kokonaan, eikä häntä voida kouluttaa muihin hänelle sopiviin vastaaviin tehtäviin. Luottamusmiehen edustamien työntekijöiden suostumusta ei tällöin edellytetä.

Työnantajan on hyvin tärkeä huomioida luottamusmiehen erityinen asema irtisanomistilanteessa. Työnantajalle syntyy irtisanomissuojan sivuuttamisesta velvollisuus korvata luottamusmiehelle työsopimuksen perusteeton päättäminen. Korvaus on suuruudeltaan vähintään kolmen kuukauden ja enintään 30 kuukauden täysi palkka. Myös muita seuraamuksia saattaa esiintyä. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]