Minilex - Lakipuhelin

Velkakirja ilman eräpäivää

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velkakirjaa tehtäessä ei ole pakko määrittää etukäteen tiettyä eräpäivää. Eräpäivällä tarkoitetaan päivää, jolloin velka on maksettava. Kun eräpäivää ei ole sovittu etukäteen, velallisen on maksettava velka velkojan sitä vaatiessa. Vaatimalla velkaa maksettavaksi velkoja eräännyttää velan. Kun kyseessä on velkakirja ilman eräpäivää, velallisella on periaatteessa 30 päivää aikaa maksaa velkansa eräännyttämisen jälkeen. Viivästyskorko alkaa juosta vasta tämän ajan jälkeen. Tällä tavoin velalliselle annetaan kohtuullinen aika suorittaa velka, sillä hän ei ole voinut tietää eräpäivää etukäteen. Velkakirjan eräpäivättömyydestä seuraa se, että velallisella on myös oikeus maksaa velkansa pois ennen kuin velkoja sitä vaatii. 

Eräpäivällä säädellään myös velkakirjan vanhentumisaikaa. Jos vanhentumisaika ehtii kulua umpeen ennen velan maksua, velka lakkaa. Velan eräännyttämisestä alkaa kulua yleinen kolmen vuoden vanhentumisaika. Vanhentumisaika voidaan ikään kuin aloittaa jälleen alusta katkaisemalla se. Tästä katkaisuhetkestä alkaa kulua uusi ja pääsääntöisesti entisen pituinen vanhentumisaika. Vanhentumisaika voidaan katkaista miten monta kertaa tahansa. Katkaisutoimenpiteeksi riittää se, että velallista esimerkiksi muistutetaan velasta.

Eräpäivättömän velkakirjan kohdalla on mahdollista, että velkoja ei koskaan eräännytä velkaa. Tällöin velkakirjan voimassaoloa rajaa niin kutsuttu toissijainen vanhentumisaika, joka on kymmenen vuotta. Toissijaista vanhentumisaikaa lasketaan velan syntyhetkestä lähtien. 

Velkakirja ilman eräpäivää vaatii siis velkojalta aktiivisuutta periä velkansa. Jos kukaan ei reagoi velkaan ajoissa, se voi johtaa velan lakkaamiseen. Tarvittaessa saat lisää tietoa aiheesta lakimieheltämme.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 7 - 23 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa