Minilex - Lakipuhelin

Rintaperillisen lainoja perittävälle ja suurten rahalahjojen salaaminen pesänselvittäjältä.

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Rintaperillinen A, on tunnustanut poliisikuulustelussa yli 25.000€ lainoista perittävälle.
Samoin on saanut runsaita rahalahjoja perittävältä (X €:n) edestä. Velkakirjoja ei ole tehty, eikä "lahjoista" ole maksettu lahjaveroa. Ko. asia tuli esiin poliisien pankkitiedustelussa, ja toisen rintaperillisen B löytämien (perittävän) 10v:n tiliotteiden perusteella. A salasi edellämainitut asiat pesänselvittäjältä ja B:ltä perunkirj.kuultaessa. B ei ole hyväksynyt testamenttia, muotoa 50-50 vielä. A:lla ollut 10v ajan tilinkäyttöoikeus perittävän tiliin, jonka tarkoitus oli hoitaa tarvittaessa perittävän asioita. Onko B:n järkevää nostaa kanne em.seikkojen vuoksi ja vaatia nähtäväksi kuitteja perittävän menoista? ja muut summat katsoa A:n jo saaduksi ennakkoperinnöksi?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei

Rintaperilliselle annettua lahjaa pidetään lähtökohtaisesti ennakkoperintönä. Jotta A:n saamia rahalahjoja ei pidettäisi ennakkoperintönä, A:n tulisi tällöin näyttää, että myös B on saanut saman suuruisen lahjan eikä perittävä ole siten tarkoittanut lahjoja ennakkoperinnöksi. Jos näin ei kuitenkaan ole, A:n voidaan katsoa saaneen ennakkoperintöä.

A:n saama ennakkoperintö tulee ottaa huomioon perinnönjaossa. Jos näin ei ole tehty ja perintö on jo jaettu, B voi pesän osakkaana moittia toimitettua jakoa nostamalla kanteen muita osakkaita eli A:ta vastaan kuuden kuukauden kuluessa jaon toimittamisesta. Kanne tulee nostaa vainajan viimeisen kotipaikan käräjäoikeudessa. B:n on tällöin pystyttävä osoittamaan esimerkiksi kuittien avulla, että A on saanut perittävältä ennakkoperintöä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »