Miä teemme, kun on tullut epäilyä että päämiehen kuoltua hänen edunvalvojansa toimii epärehellisesti. Päämiehen (ei puolisoa ) elossa ollessa hänen asuntonsa on myyty ja hänen lapsensa 3 ja yhden lapsen lapsenlapset (4) ovat saaneet talon myynnista puolikkaan osuuden Mutta nyt kuoltuaan hänen omaisuuden pitää hänen edunvalvojansa eli yksi lapsista eli asunnosta jäänyt puolikas tuotto. Ja tullut sellaista tietoa että edunvalvoja asunnon myynnin jälkeen on tehnyt päämiehen omaisuudesta testamentin päämiehen ollessa ymmärtämätön, ei ole tajunnut enää asioista mitään? Toimiiko edunvalvoja oikein ja kannattaako meidän tehdä mitään.
On tullut myös ilmi että lapsen lapsia ei kutsuta perinnönjakoon.
Lapsenlapset

1 vastaus


Minilex

Nainen

58 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Testamentin tekeminen on korostetusti henkilökohtainen oikeustoimi. Tämä tarkoittaa sitä, ettei sen tekemistä voida siirtää kenellekään muulle eikä esimerkiksi edunvalvoja voi koskaan tehdä testamenttia päämiehensä puolesta.

Perintökaaressa säädetään testamentin pätemättömyysperusteista. Esimerkiksi testamentti voidaan moitteen johdosta julistaa pätemättömäksi, jos testamentin tekijän ei ole ollut kelpoinen määräämään jäämistöstään. Perillinen voi nostaa moitekanteen kuuden kuukauden kuluessa testamentin tiedoksisaannista, jonka johdosta testamentti voidaan julistaa pätemättömäksi. Huomionarvoista on, ettei perillisellä ole moiteoikeutta, jos hän on hyväksynyt testamentin taikka muulla todistettavalla tavalla luopunut moiteoikeudestaan.
Lisäksi maistraatti valvoo edunvalvojien toimintaa. Edunvalvojat ovat myös tilivelvollisia maistraatille, esimerkiksi päämiehen varoista, veloista sekä tilikauden tapahtumista. Lisäksi edunvalvoja tarvitsee merkittävimpiin oikeustoimiin päämiehen kannalta maistraatin erikseen myönnetyn luvan. Nämä seikat ovat huomionarvoisia kertomasi edunvalvojan epärehellisyyden kannalta ja suositeltavaa olisi olla yhteydessä alueen maistraattiin epäilysten selvittämiseksi.

Toivottavasti vastauksesta oli sinulle apua. Lisäkysymyksissä voit olla yhteydessä lakipuhelimeen.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]