Avopuolisoni kummitäti menehtyi hiljattain, eikä häneltä ole toistaiseksi löytynyt muuta testamenttia, kuin vanhentunut hätätestamentti, jossa hän toivoo omaisuutensa siirtyvän avopuolisolleni, kun hänestä ja hänen tyttärestään aika jättää. Hänen tyttärensä on syntymästään asti ollut vaikeasti kehitysvammainen, eikä siten kykenevä itse päättämään testamentista. Voiko tyttären edunvalvoja hakea tämän omaisuuden testamenttaamista puolisolleni hätätestamentin varjolla ja kuinka todennäköistä on, että se menisi läpi? Tyttärellä on isä, joka ei ole ollut yhteydessä perheeseen tyttären ensimmäisen elinvuoden jälkeen (tytär nyt 49v). Puolisoni on ollut läheinen kummitätinsä perheen kanssa. Voiko näillä tekijöillä olla vaikutusta testamentin kirjoittamisen onnistumiseen?

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei

Kiitos viestistäsi.

Jos hätätilatestamentti on katsottu oikeudellisesti pätemättömäksi, eikä pätevää testamenttia löydy, omaisuus tulee jaettavaksi lain mukaan. Suomessa perittävä voi sitovasti määrätä siitä, miten hänen omaisuutensa jaetaan hänen kuolemansa jälkeen vain määrämuotoisella testamentilla. Jos testamenttia ei ole tai se ei ole tiettyjen muotovaatimusten mukainen, ei siihen tai esimerkiksi perittävän eläessään esittämiin toivomuksiin voida myöskään tehokkaasti vedota.

Testamentti on myös korostetun henkilökohtainen toimi: sitä ei voida tehdä edustajan välityksellä edes hätätilassa. Tämän vuoksi edunvalvoja ei voi koskaan tehdä testamenttia vajaavaltaisen puolesta. Testamenttausvaltaa ei siis ole mahdollista siirtää jollekin toiselle henkilölle. Pelkästään se seikka, että jollekin on määrätty edunvalvoja ei kuitenkaan aina merkitse sitä, että henkilö välttämättä olisi kykenemätön tekemään testamenttia. Vaikea kehitysvamma kuitenkin yleensä estää testamentin tekemisen, koska henkilö ei yleensä silloin pysty antamaan myöskään päteviä tahdonilmaisuja.

Jos kummitätisi tytär ei ole kykenevä määräämään omaisuudestaan testamentilla, hänen jäämistönsä jaetaan lakimääräisten perimystä koskevien säännösten mukaan. Oikeus perintöön ei ole riippuvainen sosiaalisista suhteista eikä se vaadi läheisyyssuhdetta: jos lapsen isän isyys on lakimääräisesti vahvistettu ja hän on lähin perillinen, hän perii omaisuuden, jos pätevää testamenttia ei löydy.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]