Kysyisin asiaa joka koskee avoliittoa. Avopari asuu miehen omistamassa talossa, irtain omaisuus on tullut naisen edellisestä kodista. Avoliitto kestänyt 4 vuotta. Mikäli käy niin, että mies kuolee, niin miten nainen tässä tapauksessa saa pitää irtaimiston. Miehellä 2 täysi-ikäistä lasta, myös naisella 2 täysi-ikäistä lasta. Yhteisiä lapsia ei ole.Onko vaihtoehtona testamentin tekeminen vai jonkun muun sopimuksen laatiminen joka olisi oikeudellisesti pätevä? Voiko tälläiset asiakirjat laatia avopuolisot keskenään ja pyytää niihen puolueettomat todistajat, vai tarvitaanko ammattilainen asialle.

1 vastaus


Minilex

49 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450


Avoliittolain mukaan avopuolisoiksi katsotaan pariskunta, joka on asunut yhdessä viisi vuotta. Avoliittolakia sovelletaan vain tällaisiin pariskuntiin. Avoliittolain mukaan toisen avopuolison kuollessa, perilliset voivat vaatia omaisuuden erottelua. Omaisuuden erottelussa kumpikin avopuoliso pitää oman omaisuutensa. Avopuolisot eivät siis peri toisiaan. Näin ollen irtain omaisuus ei kuulu kuolleen avopuolison kuolinpesään. Avopuolisolla ei ole velvollisuutta luovuttaa mitään täysin omaa omaisuuttaan kuolleen puolison perillisille.

Tilanne on oikeastaan sama, jos puoliso kuolee ennen kuin avoliitto on kestänyt viisi vuotta. Lähtökohtana avoliitossa on aina se, että kumpikin säilyttää oman omaisuutensa. Irtaimesta omaisuudesta ei siten siis tule yhteistä pelkästään sillä, että se sijoitetaan toisen omistamaan asuntoon.

Kuolemantapauksessa omaisuuden omistussuhteet eivät välttämättä ole aina selviä. Lähtökohtaisesti nimiperiaate määrittää omistuksen. Tämä tarkoittaa, että se kenen nimissä omaisuus on, omistaa omaisuuden. Kiinteistön kohdalla tilanne on yleensä riidaton, toisin kuin irtaimen omaisuuden kohdalla. Irtaimen omaisuuden omistusoikeus voidaan näyttää toteen esimerkiksi kuitilla. Määritettäessä omistussuhteita ratkaisevaa on se, kuka omaisuuden maksoi ja ovatko osapuolet tarkoittaneen sen tulevan pelkästään toisen omistukseen. Tapauksessa voisi olla hyödyllistä laatia jonkinlainen kirjallinen sopimus siitä, kuka irtaimen omaisuuden omistaa, jolloin vältytään asian selvittelyltä tulevaisuudessa. Tällainen sopimus irtaimen omaisuuden omistussuhteista on muotovapaa, mutta se olisi hyvä tehdä kirjallisesti. Todistajien käyttäminen on vapaaehtoista.

Testamenttia irtaimeen omaisuuteen ei tässä tapauksessa voi edes tehdä. Avopuoliso ei voi pätevästi tehdä testamenttia omaisuudesta, joka ei ole hänen. Testamentti tehdään aina omasta omaisuudesta. On hyvä huomata, että avopuolisolla ei ole oikeutta jäädä asumaan perheen yhteiseen kotiin, jos huoneisto on ollut kuolleen puolison omaisuutta. Jos avopuoliso haluaa turvata toiselle asumisoikeuden taloon kuolemantapauksen varalta, asiasta voidaan tehdä testamentti. Testamentin tekemiseen olisi hyvä käyttää juridista apua.

Huomionarvoista on myös se, että jos avoliitto on kestänyt yli viisi vuotta, eloon jääneellä avopuolisolla voi olla oikeus perintökaareen mahdollistamaan avustukseen kuolleen puolison kuolinpesästä. Lisätietoa avoliitosta ja perintöoikeudesta saa Minilexin lakipuhelimesta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]