Isältäni jäi osuus äitinsä kuolinpesästä minulle siskojeni ja serkkujeni kanssa.
Pesä on pieni,arvoltaan ehkä max 25000. Serkut eivät halua myydä pois eivätkä pysty ostamaan osuuttamme.
Haluamme kokonaan pois pesästä. Kuinka voin luopua/lahjoittaa osani pois niin, että myös lapseni ovat irti pesästä. Kuinka verot menevät, jos luovun osastani jonkun hyväksi(arvo alle perintöveron)? Voinko luopua kenen tahansa hyväksi ja voiko saaja kieltäytyä lahjasta? Voinko lahjoittaa esim.järjestölle?

1 vastaus


Minilex

130 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Kysymys näyttäytyy omituisessa valossa siihen nähden, että jos pesässä olisi enemmän varoja kuin velkoja, mutta pesä olisi siitä huolimatta hyvin pieni, perinnön vastaanottajan ei tarvitsisi maksaa lainkaan perintöveroa. Jokaisen perintöveron vastaanottajan perintövero on henkilökohtainen, eikä se määräydy pesän kokonaisarvon, vaan perinnönsaajan oman perintöosuuden arvon perusteella. Jos kysyjän lisäksi mainitulla perinnöllä on muita vastaanottajia, kunkin vastaanottajan perintöosuuden arvo lienee selvästi vähemmän kuin 20 000 euroa. Arvoltaan alle 20 000 euron arvoisesta perinnöstä ei tarvitse maksaa lainkaan perintöveroa. 20 000 euroa ylittävältä osalta veroa on suoritettava 100 euroa + 7 prosenttia ylimenevän osan määrästä, jos vastaanottaja on rintaperillinen.

Jos olen ymmärtänyt tilanteen oikein, olisi kysyjän oman taloudellisen edun mukaista olla luopumatta perinnöstä. Jos kysyjä kuitenkin tavoittelee ensisijaisesti muun kuin itsensä etua, on perintöosuus mahdollista luovuttaa pesän ulkopuoliselle, mutta tällöin luovuttajan katsotaan ottaneen perinnön vastaan, vaikka sillä ei olekaan luovuttajalle verotuksellista merkitystä silloin, kun perintöveroa ei joutuisi kuitenkaan maksamaan. Jos perintöosuuden arvo ylittäisi 20 000 euroa, perintöosuuden luovuttajan katsottaisiin luovuttaessaan omaisuuden pesän ulkopuoliselle ottaneen perinnön vastaan, jolloin luovuttaja joutuisi kuitenkin maksamaan ensin itse perintöveron.

Perintöosuuden luovutus on eri asia kuin perinnöstä luopuminen, jossa alkuperäinen perillinen ei joudu suorittamaan perintöveroa. Tarkempaa tietoa näiden kahden erosta voi kysyä soittamalla lakipuhelimeen, mutta erityisen tärkeää on tietää, että perinnöstä luopuminen on mahdollista vain, jos luopujan ei katsota ryhtyneen perinnön vastaanottamiseen.

Jos perintöosuuden tai perintönä saadun omaisuuden luovuttaa eteenpäin lahjana, luovuttaja ei joudu maksamaan veroa, mutta lahjansaaja joutuu maksamaan lahjaveroa, jonka suuruus määräytyy luovutettavan omaisuuden arvon mukaan.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]