Hei
Olemme mieheni kanssa menneet naimisiin 2010, liitto on molempien toinen. Molemmilla on aiemmasta liitosta lapsia, yhteisiä ei ole. Asumme mieheni omistamassa talossa ja meillä ei ole avio-ehtoa eikä testamenttia. Jos mieheni kuolee, jäänkö tyhjän päälle? Eikö toisessa liitossa ole avio-oikeutta toisen omaisuuteen? Näin mieheni asianajaja on sanonut, että ilman testamenntia minä en saa mitään, jos hän kuolee, en edes omia esim. huonekaluja. Entä mioten tapahtuu erotilanteessa, kuuluuko meille tehdä ositus vai lähdenkö taas tyhjin käsin? Olemme asuneet mieheni talossa 10 vuotta.

1 vastaus


Minilex

Minilex Oy

34 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen avioliitossa, jossa puolisoilla ei ole avioehtoa eikä testamenttia. Aikaisempien (kariutuneiden) avioliittojen määrällä ei ole tähän avio-oikeuteen minkäänlaista vaikutusta. Lisäksi kumpikin puoliso omistaa täysin oman omaisuutensa avioliiton aikana ja jopa avioliiton päättymisen jälkeen.

Jos avioliitto päättyy avioeroon tai kuolemaan, toimitetaan ositus, jossa
1. puolisoiden omaisuuksien kokonaisarvot lasketaan yhteen,
2. tämä puolisoiden omaisuuksien säästö jaetaan kahdeksi yhtä suureksi osaksi, ja
3. varakkaampi puoliso maksaa toiselle puolisolle sen verran tasinkoa, että loppujen lopuksi kummallakin puolisolla on arvollisesti yhtä suuri osuus avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta.
Ositus suoritetaan aina avioeron yhteydessä. Osituksessa ei ole kyse siitä, että puolisoilla olisi yhteinen omaisuus: esimerkiksi tasinkoa maksamaan joutuva osapuolikin saa vapaasti valita, mitä omaisuutta hän toiselle luovuttaa. Tapauksessasi vaikuttaa siltä, miehesi on varakkaampi puoliso, joten erotilanteessa et jäisi tyhjin käsin, vaan olisit oikeutettu tasinkoon avio-oikeutesi nojalla.

Myös puolisosi kuoleman tapauksessa katsottaisiin tapahtuneen avioero. Jos miehesi kuolisi, sinulla olisi tasingon saamisen lisäksi
1. joko lesken oikeus pitää kuolleen puolison jäämistö jakamattomana hallussaan,
2. tai vähintäänkin oikeus pitää jakamattomana hallussasi teidän yhteisenä kotina käyttämänne asunto tai muu jäämistöön kuuluva kodiksesi sopiva asunto.
Kaikkea mieheltäsi jäänyttä omaisuutta (eli jäämistöä) saat pitää jakamattomana hallussasi, jos miehesi perilliset eivät vaadi jäämistön jakamista. Lesken asuntoetuus sinulla on aina perillisten jakovaatimuksista huolimatta. Joka tapauksessa saisit pitää omat huonekalusi ja muut tavarasi. Itse asiassa saisit pitää hallussasi myös miehesi omaisuuteen kuuluvat huonekalut, astiat ja muun asuntoirtaimiston, jos ne kuuluvat yhteisen kotinne varustukseen. Lesken asuntoetuus kattaa nimittäin myös tavanmukaisen asuntoirtaimiston. Tässä vastauksessa mainitut säännöt sisältyvät avioliittolakiin ja perintökaareen.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]