Olen ostanut kotitalon (paritalo) isän kuoltua ja äidille jäi asumisoikeus. Mitkä ovat oikeuteni asunnon omistajana? Voinko myydä taloa tai vuokrata vai tarvitaanko kaikkeen äidin suostumus? Mitkä ovat äidin velvollisuudet? Voiko asumisoikeutta kumota?

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei

Oletan siis, että äidillesi on jäänyt ”lesken oikeus” jäädä asumaan kotitaloonsa ja näin ollen pitää sitä hallinnassaan. Tämä tarkoittaa, etteivät perilliset voi perinnönjakoa vaatimallakaan häätää leskeä omasta kodistaan, koska hänellä on ikuinen asumisoikeus tähän taloon. Sen myötä leskelle tulee myös velvollisuuksia: leski on velvollinen maksamaan asumisesta johtuvat tarpeelliset juoksevat kulut sekä jos kyse on asunto-osakkeesta, niin asunto-osakkeen vastikkeet. Äitisi velvollisuutena on pitää paritalo kunnossa ja hoitaa sitä asianmukaisesti. Talon omistajana sinulle taas kuuluvat verot talosta sekä tietyt asunnon remontit.

Lesken asumisoikeutta ei pysty kumoamaan. Ainoastaan siinä tapauksessa se voidaan kumota, jos lesken omaisuuteen ilmestyy asunto tai talo, jota hän voisi käyttää kotinaan: esimerkiksi tällainen tilanne voi tulla, jos leski ostaa itselleen uuden asunnon. Tällöin hänellä ei ole enää lesken asumisoikeutta kotitaloon, koska häneltä löytyy toinenkin kodiksi kelpaa kiinteistö. Leski pystyy myös luopumaan hallintaoikeudestaan kotitaloonsa omasta tahdostaan. Kuitenkaan Äitisi ei saa suojaa velkojiltasi: jos joudut ulosmittaukseen ja talosi ulosmitataan, ei äidilläsi ole sen jälkeen enää asumisoikeutta paritaloon.

Talon omistajana sinulla ei ole oikeutta myydä paritaloa, koska äiti asuu siinä lesken asumissuojan nojalla: silloin kiinteistöä koskee luovutuskielto. Et saa myöskään vuokrata sitä, koska tällöin äitisi asumisen taso heikentyisi. Mikäli kuitenkin saat näihin äitisi luvan, pystyt vuokraamaan taloa tai myymään sen. Perintöasioissa kannattaa aina turvautua lakipalveluihin, koska tapaukset ovat usein kovin yksilöllisiä ja sen takia ne tulee hoitaa tarkasti oikein.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]