Perheyritykseen on tulossa sukupolvenvaihdos. Omistajat aikovat myydä yrityksen kokonaan perheen toiselle lapselle(veli), eikä tuleva omistaja halua siskoaan mukaan yrityksen omistajaksi. Kummatkin lapset ovat tällä hetkellä työsuhteessa yritykseen. Omistajanvaihdoksen jälkeen joudutaan kuulemma tekemään muutoksia myös siskon työsuhteen osalta, työsuhde päättyisi. Sisko olisi kuitenkin halukas ostamaan yrityksestä pienemmän osan ja/tai ainakin haluaisi jatkaa työssään. Omistajat aikovat myydä yrityksen käypää arvoa pienemmällä summalla ja hyvittää veljen saamaa hyöyä rahallisesti siskolle. Siskoa ei ole kutsuttu mukaan konsultin kanssa käytyihin neuvotteluihin. Mitä lainkohtia ja asioita siskon tulisi tietää ja mitkä ovat hänen oikeutensa koko prosessin suhteen? Miten hänen tulisi toimia?

1 vastaus


756 vastausta

Hei!

Sukupolvenvaihdoksessa yritys myydään nuorempaa sukupolvea olevalle jatkajalle. Tällainen liikekauppa on ostajan ja myyjän välinen asia, eikä ulkopuolinen voi vaikuttaa siihen, vaikka se voi joissain tapauksissa tuntua epäreilulta. Omistajat saavat itse päättää kenelle yrityksensä myyvät.
Työsopimuslain 1 luvun 10 §:ssä ja 7 luvun 5 §:ssä säädetään työntekijän asemasta liikkeen luovutuksessa (joka siis myös sukupolvenvaihdos on). Liikkeen luovutuksessa työnantajan luovutushetkellä voimassa olevista työsuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet sekä niihin liittyvät työsuhde-etuudet siirtyvät liikkeen uudelle omistajalle tai haltijalle. Ennen luovutusta erääntyneestä työntekijän palkka- tai muusta työsuhteesta johtuvasta saatavasta vastaavat luovuttaja ja luovutuksensaaja yhteisvastuullisesti. Liikkeen luovutus sinällään ei ole sallittu peruste irtisanoa työntekijää.

Liikkeenluovutuksella voi kuitenkin olla tuotannollisia ja taloudellisia vaikutuksia, jotka vaikuttavat työvoiman tarpeeseen ja muodostavat irtisanomisperusteen. Työsopimuslain 7 luvun 2 §:n mukaan irtisanomisperustetta ei ole ainakaan jos työnantaja on joko ennen irtisanomista tai sen jälkeen ottanut uuden työntekijän samankaltaisiin tehtäviin, vaikka hänen toimintaedellytyksensä eivät ole vastaavana aikana muuttuneet; tai töiden uudelleenjärjestelystä ei ole aiheutunut työn tosiasiallista vähentymistä.

Irtisanominen pelkästään sukupolvenvaihdoksen perusteella tai siskon heittämiseksi ulos yrityksestä ei siis ole laillista vaan irtisanomiselle täytyy olla lainmukainen peruste. Työntekijä voi nostaa kanteen laittomasta irtisanomisesta ja saada korvausta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]