Yhden kuolinpesän osakkaan kuolema on saanut hänen perillisensä vaatimaan omaa osuuttaan 20 vuotta vanhaan perintöön, joka käytännössä on pieni maatila. Alkuperäinen kuolinpesän osakas luopui perunkirjoituksen jälkeen (20 vuotta sitten) osuudestaan maatilaan toisen osakkaan hyväksi. Luopumisesta on olemassa erillinen paperi, muttei lainhuudatusta.
Onko kuolleen kuolinpesän osakkaan perillisillä oikeutta maatilaan, tai sen jakamiseen?

1 vastaus


Minilex

59 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Kuolinpesän osakas voi luopua oikeudestaan perintöön, jollei hän ole jo ryhtynyt sellaisiin toimiin, että hänen katsottaisiin ottaneen perinnön vastaan. Perinnöstä luopuminen tulee tapahtua vastikkeetta, ehdoitta ja sijaantulijoita määräämättä. Tämä tarkoittaa sitä, että perinnöstä luopuja ei saa määrätä, kenelle hänen perintöosuus menee. Jos hän esimerkiksi määrää, että hänen perintöosuutensa menee toiselle kuolinpesän osakkaalle, joka ei ole luopujan sijaantuloperillinen (rintaperillinen), katsotaan perinnöstä luopuvan ottaneen perinnön vastaan ja lahjoittaneen sen sitten eteenpäin. Tällöin seurauksena on sekä perintövero että lahjavero.
Jos perinnöstä luopuvan katsotaan luopuneen perinnöstä tehokkaasti, luopuvan osakkaan perintöosuus menee hänen sijaantuloperillisilleen eli normaalisti hänen lapsilleen.
Mainitsemasi kuolinpesää ei ilmeisesti ole vielä jaettu. Jos kuolinpesää ei ole jaettu, ei myöskään lainhuutoa ole voitu myöntää maatilakiinteistöön. Lainhuudon saamisella ei muutenkaan ole vaikutusta sen arviointiin, onko perinnöstä luovuttu tehokkaasti.
Mikäli katsotaan, että perinnöstä luopuminen on tehty tehokkaasti, kuuluu perinnöstä luopuneen osakkaan perillisille. Sen sijaan, jos katsotaan, että osakas ei alun perinkään ole luopunut perinnöstä tehokkaasti, vaan lahjoittanut perintöosuutensa toiselle osakkaalle, tällöin ei luopuneen osakkaan perillisillä olisi oikeutta perintöön. Siihen kantaa ottaminen, onko perinnöstä luovuttu tehokkaasti, edellyttää perunkirjoitusasiakirjoihin tutustumista.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]