Olen joutunut soveltamaan testamenttia, jonka määräykset ovat hiukan ristiriitaisia.

Kysymys:
Onko ensimmäisen puolison jälkeen jäänyt omaisuus lesken täysivaltaisesti omistama, esim halutessaan vaikka myydä kiinteistö tai tehdä kokonaan uusi testamentti, jossa perinnönsaajat ovat eri kuin aviopuolisoiden tekemässä testamentissa?

Aviopuolisoiden (Olli ja Liisa, Olli ensin kuollut) tekemä keskinäinen testamentti nimittäin määrää:
-------------------------------
...että toisen meistä kuoltua jälkeenjäänyt saa kaiken pesämme omaisuuden täydellä omistusoikeudella. Edelleen määräämme, että kummankin meistä kuoltua on pesämme omaisuus menevä minun Liisan lähimmille perillisille lain mukaan.
------------------------------

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos viestistäsi,

Täydellä omistusoikeustestamentilla annetaan täysi valta testamentinsaajalle määrätä testamentilla saadusta omaisuudesta. Tällöin testamentinsaaja saa tehdä testamentilla saatua omaisuutta koskevia oikeustoimia, esimerkiksi tehdä siitä itse testamentin. Lisäksi täysi omistusoikeus antaa oikeuden hallita ja käyttää omaisuutta muutenkin. Silloin kun testamentissa on määrätty toissijaissaaja, puhutaan rajoitetusta omistusoikeustestamentista. Tällöin testamentintekijä esimerkiksi määrää ensin omaisuuden puolisolleen omistusoikeudella, jonka jälkeen omaisuus menee yhteisille lapsille. Tällöin leski saa käyttää omaisuutta melko vapaasti, mutta hän ei voi kuitenkaan tehdä testamenttia testamentilla saamastaan omaisuudesta. Tapauksessanne testamenttiin on sisällytetty toissijaismääräys, jolloin kyse on rajoitetusta omistusoikeustestamentista.

Joskus testamentintekijän tahto on kuitenkin tulkinnanvarainen. Testamentin tulkinnan tarkoitus on selvittää sen tekijän tarkoitus ja viimeinen tahto. Jotta tämä tarkoitus voidaan selvittää, on olemassa erilaisia testamentin tulkintaa koskevia säännöksiä. Suosittelen olemaan testamentin tulkintaan liittyvissä asioissa yhteydessä lakimiehiimme.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]