Hei, löytyykö ennakkopäätöstä vastaavaan? Leski isoäidin kuolinpesästä perunkirjoitus 5.2016.Kaksi poikaa, joista toinen kuollut 2005 ja hänellä poika.Testametti tehty 2008,elossa olevalle pojalle, koko omaisuudesta.Lahjakirja 2010 samalle pojalle, koskien asunto-osaketta,josta leski omisti 3/4 osaa ja hänellä elinikäinen hallinta-ja käyttöoikeus lahjoitukseen.Maininta ei katsota ennakkoperinnöksi.Pesän varat n.6000€, asunto-osaketta ei luettelossa.Testamentti odottaa hyväksyntää.Pesänselvittäjälle ilmoitettu lakiosa vaatimuksesta.Hän on ilmoittanut, että asuntoon ei pääse mitenkään enää käsiksi.Toteutuuko tässä rintaperillisen tahallinen loukkaus ja toisen suosiminen? Jos, niin minkä verran tästä tulisi kustannuksia, jos asia viedään tuomioistuimeen? Miten tämä asia pitäisi hoitaa? Kiitos

1 vastaus


Minilex

43 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos kysymyksestäsi,

Perittävän lapsella ja tämän jälkeläisellä on oikeus lakiosaan perittävän kuoleman jälkeen. Lakiosa on puolet siitä määrästä perintöosan määrästä, jonka perillinen saisi lakimääräisen perimysjärjestyksen mukaan. Lakiosaan on oikeutettu myös sellainen perillinen, jonka oikeutta perittävä on loukannut tekemällään testamentilla. Testamentilla ei siis voi loukata rintaperillisen oikeutta lakiosaan.

Lakiosan määrää laskettaessa pesän varoihin on lisättävä sellainen perittävän jälkeläiselleen, taikka tämän jälkeläiselle tai näiden puolisoille antama lahja, jolla on ilmeisesti tarkoitettu suosia sen saajaa lakiosaan oikeutetun perillisen vahingoksi (suosiolahja). Omaisuus arvostetaan pääsääntöisesti sen ajankohdan mukaan, mikä sillä oli lahjan vastaanottohetkellä. Suosiolahjan huomioon ottamista perinnönjaossa on erikseen vaadittava.

Suosiolahjaan vetoavan rintaperillisen on osoitettava, että lahjanantajan tarkoituksena on ollut suosia lahjansaajaa lakiosaan oikeutetun perillisen kustannuksella. Usein osoitukseksi riittää se, että perittävä on ilmoittanut, ettei kyseessä ole ennakkoperintö. Tällöin yleensä katsotaan, että tarkoituksena on ollut nimenomaan suosia lahjan saajaa rintaperillisen vahingoksi.

Lakiosan määrä lasketaan siis tässä tapauksessa asunto-osakkeen sekä testamentatun omaisuuden yhteenlasketusta summasta. Jos asunto-osakkeen arvo (vähennettynä hallinta-oikeuden arvolla) oli lahjoitushetkellä esimerkiksi 200 000 euroa, lasketaan lakiosa 206 000 eurosta. Tällöin lakiosan suuruus on 51 500 euroa. Lakiosaan oikeutetun perillisen tulee nostaa lakiosan täydennyskanne lahjansaajaa vastaan. Tällöin suosiolahjan saanut velvoitetaan suorittamaan lakiosaperilliselle tämän lakiosaa vastaava tai siitä puuttuva määrä, joka tapauksessa on siis 51 500 euroa.

Testamentin saajalle on siis ilmoitettava lakiosan vaatimuksesta. Suosiolahjan huomioon ottamista kannattaa vaatia mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jo perukirjaa tehdessä tai perinnönjaossa. Lisäksi lakiosaan oikeutetun rintaperillisen on nostettava lakiosan täydennyskanne lahjansaajaa vastaan, jolloin lahjansaaja voidaan velvoittaa suorittamaan lakiosaperilliselle tämän lakiosaa vastaava tai siitä puuttuva määrä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]