Miten jaetaan perintö, avioliiton tai avoliiton ollessa kyseessä. Esim. miehellä 2 lasta, naisella 4. Yhteistä omaisuutta omakotitalo, miehellä lisäksi varoja. Miten esim. asumisoikeus ja omaisuuden jako menee ? Jos nainen menehtyy ensin, miten naisen omaisuus siirtyy ? Kumpi vaihtoehto siis olisi parempi, jotta lapset ( molempien ) saisivat osuutensa kertyneestä omaisuudesta mahdollisimman hyvin ?

1 vastaus


Minilex

130 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Jos vainaja oli kuollessaan naimisissa, lesken asuminen on turvattu. Leskellä on oikeus pitää jakamattomana hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetty tai muu jäämistöön kuuluva lesken kodiksi sopiva asunto, vaikka asunto olisi ollut yksin vainajan omistuksessa. Lisäksi ennen kuin joku rintaperillisistä tai yleistestamentinsaajista on vaatinut perinnönjakoa, leski hallitsee vainajan omaisuutta ja saa sen tuoton. Leski ei saa kuitenkaan myydä tai muuten luovuttaa tätä omaisuutta. Hallintaoikeus asuntoon on kuitenkin elinikäinen eli se jatkuu, vaikka jako toimitettaisiin. Nämä oikeudet eivät koske avopuolisoa, joka ei muutoinkaan peri puolisoaan tai saa omaisuuteen kohdistuvia oikeuksia, ellei tästä ole määrätty testamentilla.

Jos aviopuolisoilla ei ollut avioehtoa, ennen perinnönjakoa toimitetaan ositus. Jos vainajalla oli enemmän omaisuutta kuin leskellä (velkojen vähentämisen jälkeen), kuolinpesästä suoritetaan tasinkoa leskelle. Vastaavaa suoritusvelvollisuutta ei ole kuitenkaan leskellä vainajan perillisiä kohtaan omistaessaan enemmän.

Suunniteltaessa varautumista toisen puolison kuolemaan on mahdollisen osituksen lisäksi otettava huomioon se, että puolisoiden perillispiirit ovat erilaiset silloin, kun heillä molemmilla on omia lapsia. Miehen rintaperillisiä ovat hänen omat lapsensa ja naisen rintaperillisiä vastaavasti hänen omat jälkeläisensä. Jos testamentilla ei ole toisin määrätty, esimerkiksi naisen omat lapset eivät peri miestä tämän kuoleman jälkeen. Jos puolisoilla on yhteisiä lapsia, nämä ovat molempien vanhempien perillisiä. Perillispiirin määräytymiseen ei vaikuta se, olivatko vanhemmat avio- vai avoliitossa. Jos testamenttia ei ole laadittu, ja ensin kuolevan naisen avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästö on pienempi kuin miehellä, tapauksessa naisen perivät yksin mainitut naisen neljä lasta. Lopputulos on sama, jos mies ja nainen eivät olleet naimisissa.

Tilanne voi olla siis yllättävän monimutkainen kuvatussa tapauksessa. Huolellisesti ammattilaisen avustuksella laaditulla testamentilla on kuitenkin mahdollista toteuttaa varallisuuden jakautuminen juuri puolisoiden itsensä haluamalla tavalla. Soittamalla Minilexin edulliseen lakipuhelimeen saatte yhteyden lakimieheen, joka voi avustaa testamentin laatimisessa tarpeidenne mukaisesti.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]