Minilex - Lakipuhelin

Avopuolison kuoleman jälkeinen asumisoikeus puoliksi omistetussa asunnossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Omistamme yhdessä puoliksi omakotitalon avopuolisoni kanssa. Meillä on molemmilla lapsia, muttei yhteisiä. Kun meistä jompi kumpi kuolee, haluaisimme leskeksi jääneelle kaksi vuotta aikaa myydä talo tai hankkia muuten rahat ( puolet talon hinnasta) ennen kuin kuolleen puolison lapset saavat perintönsä. Voimmeko määrätä tällaisesta yhteisellä sopimuksella? Sitooko sopimus lapsia odottamaan perintöään kaksi vuotta? Kutsutaanko sopimusta testamentiksi? Onko se pätevä kahden ulkopuolisen henkilön todistamana kuten testamentti? Vai onko mahdollista sitouttaa lapset etukäteen kirjallisesti tällaiseen ratkaisuun? Onko sillä lain voimaa?

1 vastaus


Minilex

130 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Sopimus elossa olevan henkilön jäämistöstä on pätemätön. Kuolemanvaraisesta omaisuuden siirtymisestä tai siihen kohdistuvista oikeuksista määrääminen tulee tehdä aina testamentilla. Testamentti ei ole sopimus, vaan tahdonilmaisu, jolla ilmoitetaan omaisuuden kohtalosta kuoleman jälkeen. Kaksi henkilöä voivat kuitenkin tehdä keskinäisen testamentin, joka on kahden tai useamman testamentin yhdistelmä. Se tehdään samalla tavalla kuin tavallinen testamenttikin. Molemmat testamentin tekijät ovat yhtä aikaa läsnä, ja molemmat jälkisäädökset on tehtävä samalla kertaa. Muotosäännöksiä on noudatettava samoin kuin tavallisen testamentin teon yhteydessäkin.
Testamentilla ei ole mahdollista määrätä ensin kuolleen puolison perinnönjaon ajankohdasta, vaan perilliset voivat vaatia perinnönjakoa heti tämän kuoltua ja perunkirjoituksen valmistuttua. Sen sijaan testamentissa on mahdollista määrätä, että tietty omaisuus siirtyy ensimmäisen avopuolison kuoltua ensin jollekin henkilölle, esimerkiksi leskelle, ja myöhemmin toiselle. Tämän omaisuuden kohdalla ei ole kuitenkaan kysymys pesän jaosta, vaan erityisjälkisäädöksen täyttämisestä. On huomattava, että testamentilla ei voida kuitenkaan estää ensin kuolleen avopuolison rintaperillisiä saamasta lakiosaansa heti kuoleman jälkeen. Rintaperillisen tulee halutessaan saada lakiosansa täydellä ja rajoittamattomalla omistusoikeudella.

Jos määräys ei estä ketään rintaperillistä saamasta lakiosaansa, testamentissa voi olla perillisiä sitovana määräys, jonka mukaan talo siirtyy rajoitetulla omistusoikeudella leskelle määrätyksi ajaksi. Näkemykseni mukaan voidaan esimerkiksi sopia, että jos taloa ei ole myyty kahdessa vuodessa, omistusoikeus siirtyy jollekin perillisistä tai näille yhteisesti. Voidaan myös määrätä, että leski saa omistusoikeuden vain puoleen talon myynnistä saatavista varoista. Pelkkää asumisoikeutta ei tapauksessa kannata perustaa leskelle, sillä siihen ei sisälly oikeutta myydä taloa.

Loppujen lopuksi se, onko järjestely mahdollinen toteuttaa, riippuu siitä, miten suuren suhteellisen osan talon arvo käsittää ensin kuolevan omaisuudesta, koska lakiosan rahamääräinen suuruus määräytyy sen perusteella, mikä on perittävän omaisuuden yhteenlaskettu arvo kokonaisuutena. Toki on mahdollista, etteivät rintaperilliset vaadi lakiosaansa vanhempansa kuoltua. Lisää tietoa lakiosasta ja erilaisista testamentin laatimisen vaihtoehdoista kannattaa kysyä soittamalla lakipuhelimeemme. Myös itse testamentin laadinnassa kannattaa hyödyntää asiantuntija-apua, sillä osaava lakimies pystyy huomioimaan testamentin laadinnassa yksilölliset tavoitteet ja tarpeet sekä muut tärkeät seikat, jotka saattaisivat muuten jäädä huomioimatta asiakirjassa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]