84-vuotias leskirouva, jolla on viisi lasta kuolee. Sen jälkeen käy ilmi, että yksi lapsista on omista tarkoitusperistään (ulosoton välttäminen) talutellut mummin allekirjoittamaan testamentin, jossa tämä perillinen jätetään perinnöttömäksi ja hänen osuutensa 1/5 menee hänen pojalleen eli siis vainajan lapsenlapselle. Nyt on kuitenkin niin, että tällä perinnöttömäksi haluavalla on toinenkin rintaperillinen. Miten tässä toimitaan, että oikeus tapahtuisi ja että tämä 1/5 jakautuisi molemmille perinnöttömäksi jätettävän lapsille?

1 vastaus


Minilex

90 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

molemmat perinnöttömäksi tehdyn rintaperilliset kyllä saavat osan rahoista. Perintökaaren 7 luvun 1 §:n mukaan rintaperillisellä on oikeus saada lakiosa: Lakiosa on arvoltaan puolet siitä, mitä hän normaalin perimysjärjestyksen mukaan perisi.

7 luvun 2 §:n mukaan lakiosaa määrättäessä otetaan lukuun myös perinnöttömäksi tehty. Tämä ei tarkoita, että hän itse perisi, vaan että hänen jälkeläisensä tulevat hänen sijaansa. 1/5 siis siirtyy perinnöttömäksi tehdyn jälkeläisille.

Tätä tapausta monimutkaistaa se, että testamentissa määrätään erikseen, että tämä 1/5 menee vain toiselle lapsenlapselle. Kuitenkin lakimääräisesti molemmat lapsenlapset perisivät 1/10. Näin ollen testamentissa unohdettu lapsenlapsi perii silti lakiosana 1/20 koko jäämistöstä (ja toinen 3/20).

Testamentissa unohdettu lapsenlapsi saa lakiosansa, kun hän vaatii sitä testamentin saajalta ts. toiselta lapsenlapselta. Asiasta säädetään tarkemmin perintökaaren 7 luvun 5 §:ssä.

Mainittu testamentti muuten on mahdollisesti laiton siltä osin, kuin tekee lapsen perinnöttömäksi. Perinnöttömäksi tekeminen on Suomessa mahdollinen vain harvoissa ja poikkeuksellisissa tilanteissa. Tämä lainvastaisuus ei kuitenkaan merkitse mitään, jos kukaan ei moiti testamenttia. Tässä tapauksessa kukaan tuskin moittii sitä, koska lapsi itse halusi perinnöttömäksi, ja muitahan asia ei haittaa (paitsi velkojia).

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]