Olen eronnut n 1,5 v sitten, omaisuuden erottelu on vielä tekemättä. Meillä on avioehto. Ostimme aikanaan yhteisen omakotitalon, olimme avoliitossa. Maksoin talosta suurehkon summan silloista markka-aikaa omista säästöistäni, mies ei laittanut taloon lainkaan omaa rahaa, ja loput talon maksuun otimme yhteistä lainaa. Myöhemmin menimme naimisiin. Talo on myynnissä, ja talon arvo on vuosien mittaan noussut aikalailla. Kuuluisiko minun saada oma osuuteni takaisin, siis sen lisäksi mitä käteen jää kun myyntihinta laitetaan puoliksi? Ongelmani on myös se etten nuorena ymmärtänyt pyytää maksusta minkäänlaista tositetta, että minä siis todellakin olen rahaa taloon laittanut. Tai vaatia omistussuhdettani isommaksi. Pankista ei enää tositteita löydy, voikohan tällaista asiaa mitenkään enää hoitaa.

1 vastaus


Minilex

30 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Jos asunto on avioehtosopimuksen mukaan avio-oikeudesta vapaata omaisuutta, ei se kuulu ositettavaan omaisuuteen. Lähtökohtaisesti asunto kuuluu sille puolisolle, jonka nimissä se on. Jos molemmat puolisot on merkitty talon omistajiksi, on oletuksena se, että molemmat omistavat asunnon puoliksi, ellei muuta näyttöä omistussuhteista esitetä. Tällainen näyttö voisi olla juurikin tositteita siitä, että toinen puolisoista on maksanut kauppahinnasta enemmän ja sen vuoksi tosiasissa omistaa suuremman osan asunnosta.

Kun yhteisesti omistettu asunto myydään, saavat molemmat omistajat osuutensa myyntihinnasta. Jos toinen puolisoista omistaa asunnosta esimerkiksi 75 %, saa hän vastaavasti 75 % myyntihinnasta. Tällöin myös arvonnousu koituu suhteessa yhtä paljon molempien yhteisomistajien hyödyksi.

Tilanne on varsin ikävä, jos minkäänlaisia tositteita ei ole tallella tai saatavissa siitä, että olet maksanut suurimman osan asunnon hinnasta. Suurempaa omistussuhdetta on vaikea näyttää, jos tositteita ei ole. Voit toki neuvotella asiasta entisen puolisosi kanssa ja tehdä omistussuhteet vahvistavan sopimuksen. Riitatilanteessa asian voi viedä myös tuomioistuimeen omistussuhteiden vahvistamiseksi, mutta tällöin asiassa olisi esitettävä näyttöä.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]