Hei! Oon perinyt pellon+paperiin merkitty; tulevalla puolisolla ei avioliiton myötä oikeutta perintöön. Tälle pellolle olemme rakentaneet yhdessä talon eikä talon omistuksesta ole tehty mitään paperia. Kiinteistöverotus tulee nimelläni. Talololaina molempien nimissä. Onko näillä merkitystä talon omistukseen? Miehelläni aiemman liiton ulkopuolella syntyny +18v.lapsi. Jos mieheni kuolisi,olisiko tällä lapsella perintöoikeus maillani olevaan taloon? Jos minäkin samalla kuolisin, joutuisivatko yhteiset lapsemme maksamaan sisarpuolen osuuden "ulos" talosta? Voiko testamentissa jättää tuon au-lapsen perheemme asuttaman talon perintäosuuden ulkopuolelle? # Entäs, jos tulisi avioero; olisiko miehelläni oikeus vaatia jotain/osuutta tästä minun maalleni rakennetusta talosta? Kiitos palvelusta!

1 vastaus


Minilex

23 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Kiinteistön, eli maapohjan, omistussuhde vaikuttaa kuvauksen perusteella selvältä: testamentissa puolison avio-oikeus on suljettu pois, joten puolisollasi ei ole avio-oikeutta kiinteistöön, jolla rakennus sijaitsee.

Kiinteistöllä sijaitsevan rakennuksen suhteen omistussuhdetta voidaan lähestyä nimiperiaatteen ja hankintahetken tarkoituksen näkökulmasta. Nimiperiaatteen mukaan omaisuus lähtökohtaisesti kuuluu sille, jonka nimiin se on merkitty ja hankittu. Hankintahetken tarkoitusta käytetään sen arvioimiseen onko nimiperiaatteen osoittama omistaja katsottava myös tosiasiallisesti asunnon (ainoaksi) omistajaksi.

Talon rakentamiseksi yhteisesti otettu laina, jonka maksamiseen molemmat puolisot osallistuvat, on osoitus siitä, että talo on yhteistä omaisuutta ja on sellaiseksi alun perin tarkoitettukin. Näin ollen voidaan katsoa, että avioerotilanteessa puolisosi osuus taloon sisällytettäisiin hänen omaisuuteensa osituslaskelmassa.

Puolisosi lapsi on hänen rintaperillisensä. Näin ollen puolisosi kuollessa hänellä on perintöoikeus vainajan jäämistöön, johon osuus yhteisomistetusta asuinrakennuksesta kuuluu. Kukin lapsista saa yhtä suuren osan perinnöstä, kuitenkin vähintään lakiosan, eli puolet lakimääräisestä perintöosasta (esimerkiksi 1/3 ja 1/6). Puolisosi lapsi ei ole sinun rintaperillisesi, joten hänellä ei ole perintöoikeutta sinun omaisuuteesi.

Testamentilla voidaan määrätä omaisuus (esimerkiksi talo) meneväksi siinä määrätyille perillisille. Lain mukaan testamentti olisi puolisosi lasta kohtaan tehoton siltä osin kuin se estäisi häntä saamasta lakiosaansa. Testamentin saaja voi kuitenkin suorittaa lakiosaan oikeutetulle perilliselle hänen lakiosaansa vastaavan tai siitä puuttuvan määrän rahana perillisen määräämän kohtuullisen ajan kuluessa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]