Kuolinpesässä on 5 osakasta. Pesässä on osakehuoneisto ja pankkitili. Yksi osakas haluaa luovuttaa osuutensa. 4 muuta haluaa ostaa 1/5 osuuden pankkitilistä ja osakehuoneistosta tämänhetkisen hinta-arvion mukaan. Voimmeko jatkaa kuolinpesää nelistään ja käyttää " lunastukseen" pesän varoja? Jos saamme osakehuoneistosta myöhemmin enemmän kuin "lunastuksen" perustana olevan kauppahinnan, onko osuudestaan luopunut oikeutettu saamaan lisää? Vai pitääkö/voidaanko pesä jakaa kaikille vaikka huoneisto on myymättä? Kuolinpesä lopetettaisiin. Neljä osakasta ostaisivat nimiinsä huoneiston ja perustaisivat yhteisen pankkitilin, ns hoitotilin. Tuleeko tässä tapauksessa maksettavaksi osakekaupan varainsiirtovero? Mikä olisi viisainta? Vastausta odottaen Tuula

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei

Kiitos viestistäsi.

Jos kaikki pesän osakkaat ovat asiasta yhtä mieltä, voitte toimittaa perinnönjaon niin, että yksi osakkaista saa jako-osuutensa rahana, ja muiden osuus kertyy osakehuoneistosta ja mahdollisesta rahasuorituksesta. Jos 4 osakasta haluaa yhteisomistukseensa osakkeen jako-osuutenaan, sille ei ole mitään estettä, eikä osakehuoneistoa ole pakko myydä ennen perinnönjakoa.

Kun perinnönjako on asianmukaisesti suoritettu, mahdollisesti myöhemmin saamanne myyntivoitto kuuluu yksin teille neljälle osakkaalle, teistähän on jaon myötä tullut osakkeen ainoita omistajia ja viides sai jo osuutensa perinnöstä perinnönjaon yhteydessä. Jos perinnönjaon yhteydessä ei käytetä lainkaan pesän ulkopuolisia varoja viidennen osakkaan jako-osuuden suorittamiseksi, vaan viides saa koko jako-osuutensa pesän varoista, maksettavaksi ei myöskään tule varainsiirtoveroa. Perinnöstä maksatte luonnollisesti perintöveroa, jos tietyt raja-arvot ylittyvät. Kuolinpesä lakkaa, kun jako on toimitettu.

Tapauksessanne on tärkeää, että perinnönjako tulee oikein suoritetuksi ja jakokirja oikein tehdyksi. Lakimies voi auttaa teitä jako-osuuksien määrittelyssä ja jakokirjan teossa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]