Ositus avioeron jälkeen. Puolisoiden välillä avioehto, jossa tietty varallisuus ja sen tuotto
rajattu avio-oikeuden ulkopuolelle. Hankittu yhteisiin nimiin asunto, joka
rahoitettu osaksi toisen VO-varallisuudella ja osaksi yhteisellä pankkilainalla (AO).
Miten määritellään asunnon AO-osuus ja toisen VO-osuus osituksessa? Esimerkiksi:
toisen alkupanos ollut 50 000 (VO), loppu 150 000 yhteistä lainaa (AO) ja asunnon hankintahinta 200 000. Ositushetkellä yhteislainaa maksamatta 60 000. Asunnon käypä arvo noussut 10% eli ositushetkellä 220 000. Onko tällaisesta yleistä käytäntöä vai onko kyse vain sovittavasta asiasta? Entä jos yhteistä sopua ei löydy ja pesänjakaja tekee osituksen?

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei ja kiitos viestistäsi. Silloin kun omaisuutta on hankittu osittain avio-oikeudesta vapaalla omaisuudella ja osittain avio-oikeuden alaisella omaisuudella, osituksessa tai omaisuuden erottelussa joudutaan ottamaan kantaa alkuperäisen VO -varallisuuden sijaan tulleen omaisuuden ja tästä mahdollisesti saadun tuoton luonteeseen.

Avioliittolaissa on asiasta nimenomainen määräys: jos muuta ei ole määrätty, tietty VO -omaisuuden sijaan tullut omaisuus on avio-oikeudesta vapaata, mutta omaisuudesta saatu tuotto sen sijaan on avio-oikeuden alaista.

Omaisuudesta saatu tuotto on siis lähtökohtaisesti avio-oikeuden alaista omaisuutta ja kuuluu ositettavaan omaisuuteen. Usein tuotto on kuitenkin rajattu pois avioehdolla. Silloin kun puolisoilla on avioehto, joka sulkee täysin kaiken omaisuuden ja myös tulevan omaisuuden avio-oikeuden ulkopuolelle, myös omaisuuden tuotto kuuluu avio-oikeuden ulkopuolelle rajattuun omaisuuteen vaikkei asiasta olisi nimenomaista mainintaa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »