Kun aviopuolisot tekevät testamentin toisilleen täydellä omistusoikeudella, onko se riittävä ilman mainintaa molempien poismenon jälkeen tapahtuvasta jaosta?
Meillä on kaksi lasta, mutta haluaisimme taata leskelle täyden oikeuden päättää omaisuudesta, vaikka myydä sen. Loukkaako sellainen lyhyt keskinäinen testamentti lapsia jotenkin?
Ajattelen, että he perivät sitten sen omaisuuden, joka jää lesken jälkeen, vaikka testamentissa ei heitä mainittaisikaan.

1 vastaus


Minilex

130 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Jos lapset ovat yhteisiä, he ovat kummankin vanhemman rintaperillisiä eli perimysjärjestyksessä ensimmäisinä perintöön oikeutettuja. Testamentilla voidaan määrätä, että ensin kuolleen omaisuus menee leskelle niin, että tällä on täydet oikeudet myös luovuttaa perittyä omaisuutta, mutta laki suojaa erityisesti rintaperillisiä niin sanotun lakiosan loukkaamiselta testamentilla. Rintaperillisillä on lain mukaan testamentista riippumatta oikeus vaatia kuuden kuukauden määräajassa testamentin tiedoksisaannista lakiosaansa, joka on puolet perintöosasta. Koska lakiosaa pitää vaatia jokaisen rintaperillisen erikseen määräajassa, rintaperillinen voi myös olla vaatimatta lakiosaansa. Määräajan jälkeen lakiosaa ei voi enää vaatia. Perillinen voi myös jo perittävän eläessä hyväksymällä testamentin tai muulla tavoin kirjallisesti ilmoittaa perittävälle luopuvansa perinnöstä.

Jos testamentissa ei määrätä toisin omaisuuden siirtymisestä lesken kuoleman jälkeen, lesken rintaperilliset perivät tämän normaalisti.

Tarkempaa tietoa lakiosan laskentaperusteista sekä apua tarpeenne täyttävät testamentin laatimiseen kannattaa kysyä soittamalla Minilexin edulliseen lakipuhelimeen.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]