Hei.....kysyn sellaista kun meidän vanhempien vanhemmat ovat kuolleet 1970 luvulla ja meidän vanhemmat ovat kuollet 2015 mennessä nyt meillä on kolmen/neljän sukupolven kuolinpesä. Ja me 4 kuolinpesää halutaan luopua Papan ja mummun kuolinpesästä, millainen paperi pitää tehdä että voimme luovuttaa yhdelle osakkaalle Pappamme kuolinpesän. Rekisterinumero 976-409-3-50.
Pyydän pikaista vastausta....
T: Marjatta Marjeta

1 vastaus


Minilex

130 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Kuolinpesä voi luopua perintöosuudestaan (pesäosuudestaan) jonkun hyväksi. Jos omaisuuteen, johon kuolinpesällä on osuus, kuuluu kiinteistö, kannattaa huomata, että perintöosuuden vastikkeellisesti saava luovutuksensaaja joutuu vakiintuneen verotuskäytännön mukaan maksamaan yhtä suuren 4 prosentin varainsiirtoveron kuin kiinteistön ostaja, vaikka perintöosuuden luovutus ei olekaan oikeudellisesti "kiinteistön kauppa". Jos tavoitteena on pelkän kuolinpesän omaisuuteen kuuluvan kiinteistön luovuttaminen vastikkeetta tai vastikkeellisesti ilman, että osakkaat luopuvat perintöosuudesta, kuolinpesän ja luovutuksensaajan välillä tulee laatia maakaaren muotovaatimukset täyttävä kauppa- tai lahjakirja. Muotovaatimuksista kannatta kysyä tarkemmin lakimieheltä.

Perintöosuuden luovutusta koskeva tahdonilmaisu voidaan antaa usealla eri tavalla, mutta se on tehtävä aina kirjallisesti. Näistä tavoista kannattaa kysyä tarkemmin lakimieheltä esimerkiksi soittamalla Minilexin lakipuhelimeen, mutta yksi tapa on, että kuolinpesä ilmoittaa luopuvansa perintöosuudestaan jonkun osakkaan hyväksi. Kuolinpesä voi luopua osuudestaan vastikkeellisesti tai vastikkeettomasti. Vastikkeettomassa luovutuksessa on huomioitava luovutuksensaajalle koituvat lahjaveroseuraamukset.

On huomattava, että tapauksessa kuolinpesiä on ilmeisesti osakkaina toisiin kuolinpesiin, koska isovanhempien kuolemien jälkeen isovanhempien kuolinpesien osakkaat eli lapset eivät ole tehneet perinnönjakoa. Silloin kun kuolinpesän osakasasemassa oleva perillinen on kuollut perittävän jälkeen, on ensimmäisen kuolinpesän osakkaaksi tullut kuolleen perillisen tilalle tämän oma kuolinpesä. Jos oletetaan, että puheena oleva isoisä on isäsi isä ja isäsi on kuollut ennen kuin isoisän kuolinpesää on jaettu, niin isäsi kuolinpesä on tällä hetkellä osakkaana isoisäsi kuolinpesässä. Perättäisten kuolinpesien tilanteessa jälkimmäisen kuolinpesän osakkaat osallistuvat ensimmäisen pesän hallintoon käyttäen kuolleen osakkaan puhevaltaa, ellei kuolinpesän hallintoa ole järjestetty muilla tavoilla, kuten vaikka pesänselvittäjän hallinnolla. Tämä tarkoittaa sitä, että jälkimmäisen kuolinpesän osakkaiden on oltava yksimielisiä päätöksistä, joita ensimmäisessä kuolinpesässä tehdään. Käytännössä siis ensimmäisen kuolinpesän sekä toisen kuolinpesän kaikkien osakkaisen on oltava tehtävistä päätöksistä yksimielisiä. Tämä voi olla haastavaa, sillä osakkaiden määrä voi olla suuri.

Jos esimerkiksi oman vanhempasi kuolinpesä haluaa luopua perintöosuudesta isoisäsi kuolinpesään, vanhempasi kuolinpesän kaikkien osakkaiden on oltava päätöksestä yksimielisiä, ja luovutusasiakirjassa kannattaisi tällöin olla kaikkien osakkaiden allekirjoitukset. On kuitenkin pantava merkille lisäksi, että isoisäsi kuolinpesässä voi olla osakkaina myös muita kuolinpesiä tai elossa olevia perillisiä osakkaina, riippuen siitä, miten laaja isoisäsi perillispiiri on. Näitä muita osakkaita voivat olla tätisi ja setäsi tai näiden kuolinpesät. Tällöin vaaditaan kaikkien isoisäsi kuolinpesän osakkaiden suostumus siihen, että kiinteistö luovutetaan yhdelle henkilölle, tai siihen, että kaikki osakkaat luovuttavat perintöosuutensa yhdelle, jos tavoitteena on, että kiinteistö siirtyy yksin yhden henkilön omistukseen.

Kannattaa lisäksi huomata, että myös isoäitisi kuolinpesä voi olla osakkaana isoisäsi kuolinpesässä. Näin on silloin, jos isovanhemmillasi oli avio-oikeus toistensa omaisuuteen eikä ositusta ole vielä toimitettu, tai silloin, kun isoisäsi on tehnyt isoäitisi hyväksi testamentin.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]