Hei,

omistamme sisareni kanssa asunto-osakkeen, johon vanhemmillamme on hallintaoikeus. Vanhempamme ovat nyt eroamassa ja äitini asuntona käyttämä osake on pakon sanelemana tulossa myyntiin. Me tietysti sisareni kanssa maksamme lahjaveron, kun hallintaoikeus ratkeaa, mutta kuinka saamme osan myyntituotosta äidillemme; hän kun on ostanut uuden asunnon ja ajatellut käyttää vanhasta asunnosta saatuja myyntituottoja siihen? Vai joudummeko antamaan hänelle lahjan ja hänkin maksaa sitten lahjaveron?

1 vastaus


Minilex

59 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Asuntoon pidätetystä hallintaoikeudesta voidaan luopua joko vastikkeettomasti tai vastiketta vastaan. Vastikkeeton luopuminen merkitsee lahjaa, jolloin seurauksena on lahjaverovelvollisuus lahjan saajalle. Vastikkeellinen luopuminen merkitsee hallintaoikeuden myyntiä, jolloin seurauksena on mahdollinen myyntivoiton verotus hallintaoikeuden omistajalle.
Sellaisessa tilanteessa, jossa lapset omistavat asunnon, joihin heidän vanhemmillaan on hallintaoikeus, ja asunto myydään, voidaan hallintaoikeudesta luopuminen vastikkeellisesti toteuttaa siten, että osa myynnistä saatavasta kauppahinnasta tulee vanhemmille. Hallintaoikeuden arvo lasketaan perintö- ja lahjaverolaista ilmenevän kaavan perusteella, jossa vaikutusta on muun muassa omaisuuden arvolla ja hallintaoikeuden haltijan iällä.
Oman asunnon myyntivoiton verovapaussäännöstä ei voida soveltaa hallintaoikeuden myyntiin. Oman asunnon verovapaussäännös edellyttäisi sitä, että henkilö myy asunnon, jossa hän on omistusaikanaan asunut yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta. Tässä tapauksessa, vaikka molemmat vanhemmat olisivat asuneet asunnossa yhtäjaksoisesti yli kaksi vuotta, ei verovapaussäännöstä voida soveltaa, koska he eivät ole omistaneet asuntoa vaan hallinneet sitä vain hallintaoikeuden perusteella.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]