Olemme tekemässä ositussopimusta avioeron vuoksi. Pitääkö siihen aina laskea laskennallinen tasinko?
Pitääkö puolison, joka lunastaa asunto-osakkeen osakkeet ottamalla velkaa tätä varten, maksaa varainsiirtovero vai vältetäänkö se sopimuksella?

Vaikka molemmat puolisot omistavat virallisesti puolet asunnosta, on toisen puolison perinnöillä lyhennetty asuntolainaa. Olemme tehneet avioehtosopimuksen viime kevääänä. Siinä määriteltiin, että toisella puolisolla ei ole oikeutta perintönä saatuihin varoihin tai niiden tuottoon. Olemme päässeet sopimukseen siitä, että ko. perinnöt huomioidaan osituksessa.
Pitääkö tämä huomoitava summa laittaa tuonne laskennalliseen tasinkoon; pitääkö tämä summa mainita jossakin muualla; vai riittääkö vain, että jaamme omaisuuden ja velat kuten parhaaksi näemme?

1 vastaus


Minilex

59 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Pääsääntö on, että jos osituksessa käytetään pesän ulkopuolisia varoja, joilla suoritetaan vastike asunto-osakkeista, tästä seuraa varainsiirtovelvollisuus. Varainsiirtovelvollisuutta ei kuitenkaan seuraa siltä osin, kuin pesän ulkopuolisilla varoilla maksettu osuus vastaa tasingonmaksuvelvollisen maksettavaksi tulevaa tasinkoa. Siltä osin, kun pesän ulkopuolisilla varoilla maksettu vastike ylittää maksettavaksi tulevan tasingon, tulee ylimenevästä osasta suorittaa varainsiirtovero. Pesän ulkopuolisilla varoilla tarkoitetaan esimerkiksi juuri velkaa, joka on otettu asunto-osakkeiden lunastamista varten.
Edellä kuvatun takia on hyvä laskea laskennallinen tasinko, jolloin voidaan arvioida sitä, tuleeko varainsiirtoveroa maksaa. Jos tasingon määrää ei ole laskettu, saattaa veroviranomainen katsoa koko maksetun vastikkeen varainsiirtoveron alaiseksi.
Jos olette sopineet, että aiemmin perintönä saatu omaisuus on avio-oikeuden alaista omaisuutta, tulee se huomioida puolisoiden avio-oikeuden alaista omaisuuden määrässä, jolloin se vaikuttaa myös tasingon määrään.
Lähtökohtaisesti omaisuuden jaossa voidaan poiketa puolittamisperiaatteesta, jolloin molemmille puolisoille ei tarvitse tulla samaa määrää. Tasinkoa ei siten ole pakko maksaa.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]