Leski omistaa täysin varustetun asunnon jonka yhteen huoneeseen vainaja muutti tavaroineen muutama vuosi sitten (avioliitto). Vainajan viimeinen toive oli, että hänen lapsensa saisivat koko hänen omaisuutensa/tavaransa heti hänen kuoltuaan. Tämän hän oli sopinut lesken kanssa suullisesti. Testamenttia ei ollut. Leski ei kunnioittanut tätä toivetta, vaan luovutti vain osan vainajan henkilökohtaisista tavaroista ja pitää loput itse käytössään sekä muun esineistön (kodinelektroniikkaa, valaisimet, huonekalut yms.) vainajan entisessä huoneessa. Nyt leski on vuokraamassa alivuokralaiselle tätä ko. huonetta kalustettuna, eli vuokraa vieraalle käyttöoikeuden perillisten omaisuuteen ilman perillisten lupaa. Onko tämä lain mukaan oikein? Ositus on tehty, eikä leski ole enää kuolinpesän osakas.

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei

Kiitos viestistäsi.

Kun kyseessä on avioliitto, joka päättyy toisen kuolemaan, kuolleen puolison jäämistön perivät hänen rintaperillisensä, eli lapsensa, jos heitä on. Muutoin omaisuuden perii leski. Vaikka perittävällä olisi lapsia, leskellä on kuitenkin oikeus hallita koko jäämistöä jakamattomana, jos perilliset eivät vaadi jakoa.

Jos perilliset vaatisivat jakoa, leski saa joka tapauksessa hallita jakamattomana yhteisenä kotina käytettyä asuntoa ja tavanomaista koti-irtaimistoa. Yhteisessä kodissa oleva tavanomainen asuinirtaimisto, kuten mainitsemasi valaisimet, kodinelektroniikka ja huonekalut, on siis lähtökohtaisesti aina jätettävä lesken hallintaa. Ainoastaan jos koti-irtaimistoon sisältyy arvokkaita esineitä, kuten vaikkapa arvotauluja tai muuta vastaava omaisuutta, ne voivat tulla jaettavaksi jo lesken eläessä. Tapauksessanne näin ei kuitenkaan vaikuttaisi olevan.

Lesken oikeutta hallita tavanomaista koti-irtaimistoa ei voi loukata edes testamentilla. Valitettavasti teillä ei ole juurikaan tehokkaita keinoja vaatia leskeltä tavanomaista irtaimistoa itsellenne tai rajoittaa sen käyttöä. Lesken hallintaoikeuden alainen tavanomainen koti-irtaimisto tulee jaettavaksi vasta lesken kuoltua. Lesken hallintaoikeuden tarkoitus on turvata lesken asema aviopuolison kuoleman jälkeen.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]