Ex mieheni on vankilassa, istuu tapon yrityksestä, pahoinpitelystä jne. Hän on luultavasti 8kk ikäisen poikani isä. Hän on aikoinaan raskaudesta puhuessa sanonut ettei hän halua lasta kanssani ja jos olisin raskaana minun pitäisi mennä aborttiin, että on puhunut tästä lakimiehelleen jne. Hän myös teki selväksi ettei halua olla kanssani missään tekemisissä. Nyt yli vuosi jälkeenpäin kun hänen oleskelulupansa on vanhentunut hän haluaa nostaa isyyskanteen ja vaatia dna testejä. Luin Finlexistä seuraavaa liittyen verikokeeseen pakkotamisesta: Tuomioistuin ei saa määrätä tutkimusta suoritettavaksi henkilöstä, joka osoittaa, että tutkimuksesta voi aiheutua hänelle terveydellistä haittaa tai vaaraa. Voinko vedota tähän tulevassa isyysoikeudenkäynnissä? Pelkään kostoa, lapsikaappausta yms.

1 vastaus


Minilex

50 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Suomessa tulee voimaan uusi isyyslaki 1. tammikuuta 2016, joten kerron miten tapauksessa meneteltäisiin tämän lain mukaan.

Suomen oikeudessa noudatetaan vahvasti periaatetta, jonka mukaan lapsella on oikeus tietää kummatkin biologiset vanhempansa. Täten mahdollisuudet isyyden selvittämisen estämiseen ovat rajalliset. Mainitsemaasi lainkohtaan ei ole mahdollista viitata tässä tilanteessa, koska sitä sovelletaan vain mikäli juuri näytteen ottamisesta aiheutuisi terveydellisiä riskejä sille, jolta näyte otetaan. Tässä ei tarkoiteta sellaisia riskejä, joihin isyyden vahvistamisen perusteella saatetaan joutua.

Jos olit avioliitossa lapsen syntymän aikana, sen hetken aviomiehen oletetaan automaattisesti olevan lapsen isä. Tämän isyysolettaman voi kumota vain toisen henkilön isyyden tunnustamisella, jolloin tarvitaan sekä äidin että aviomiehen hyväksyntä tunnustamiselle.

Isyyden vahvistamista koskevan kanteen käsittelyn voi estää vain, mikäli lapsi jota kanne koskee on täyttänyt 15 vuotta ja vastustaa kannetta. Muussa tapauksessa kanne voidaan valitettavasti käsitellä myös vaikka lapsen äiti vastustaisi sitä.

Vaikka isyys olisi hyväksytty, sinulla on muita keinoja suojella lastasi. Mahdollisen isän rikostausta antaa selkeästi aihetta lastensuojelun toimenpiteille. Voit esimerkiksi pyytää lastenvalvojalta, että sinulle annettaisiin lapsen yksinhuoltajuus, ja voit tarvittaessa hakea entiselle miehellesi lähestymiskiellon käräjäoikeudelta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]