Isäni kuoli muutama vuosi sitten ja nyt tarvitsen rahaa ja aion pyytää osituksen isäni kuolinpesästä. Kuolinpesällä on asunto (jossa äitini edelleen asuu) ja tilivaroja. Kuolinpesän tili yhdistettiin (?) äitini tiliin. Minulla on kaksi veljeä. Mikä osuuteni tulee olemaan? Onko se siis asunnon puolikkaasta kolmasosa vai kuudesosa (äidille kuuluu puolet ja meille lapsille puolet?). Sama kysymys tilivaroista, saanko isäni osuudesta kolmasosan vai kuudesosan? Esim. jos asunnon arvo olisi 100.000 euroa ja (isäni) tilivaroja olisi 15.000, mikä olisi osuuteni?

1 vastaus


Minilex

60 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei!

Pesän osakkaalla on oikeus vaatia pesän jakamista milloin vain. Jos isäsi ja äitisi välillä ei ole tehty avioliiton loppumisen jälkeistä ositusta, on se tehtävä ennen perinnönjakoa.

Olet isäsi rintaperillinen ja täten oikeutettu perintöön. Perintö jaetaan täysin rintaperillisten kesken, jos testamenttia ei ole tai siinä ei muuta ole määrätty. Leskellä ei ole oikeutta perintöön. Leskellä on kuitenkin oikeus vaatia hallintaoikeutta asuntoon ja sen tavanomaiseen irtaimistoon. Myös asunto siis periytyy rintaperillisille, mutta hallintaoikeus jää leskelle hänen niin vaatiessaan.

Koska rintaperillisiä on 3, on jokaisen rintaperillisen osuus kaikesta jäämistöstä 1/3.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]