Minilex - Lakipuhelin

Isyysvapaa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen isällä on mahdollisuus pitää lapsen syntymän jälkeen isyysloma eli palkaton, lapsen hoitamiseen tarkoitettu vapaa. Isyysvapaa tulee pitää ennen kuin lapsi täyttää kaksi vuotta.

Edellytykset

Isyysvapaa on käytettävä ennen kuin lapsi täyttää kaksi vuotta. Isyysvapaan pitäminen edellyttää, että isä on avo- tai avioliitossa lapsen äidin kanssa ja hän käyttää vapaansa lapsen hoitoon. Mahdollisuus isyysvapaaseen on myös adoptioisällä. Adoptioisän tulee käyttää isyysvapaa kahden vuoden kuluessa lapsen adoptoinnista eikä lapsen iälle ole asetettu vaatimuksia. Vaikka isyysvapaan kohdalla puhutaan tyypillisesti isästä ja äidistä, on isyysvapaa mahdollinen myös samaa sukupuolta oleville pariskunnille. Isyysvapaaseen on oikeutettu myös lapsen isä, vaikka tämä ei enää olisikaan avo- tai avioliitossa lapsen äidin kanssa. 

Isyysvapaata ei voida myöntää, jos lapsi on isyysvapaan aikana päiväkodissa. Jos perheellä sen sijaan on useampi lapsi, voivat perheen muut lapset olla päivähoidossa isyysvapaankin aikana.

Pituus

Isyysvapaa kestää yhteensä 54 arkipäivää eli noin yhdeksän viikkoa, joista 18 arkipäivää on mahdollista pitää päällekkäin äitiys- tai vanhempainvapaan kanssa. Lapsen molemmat vanhemmat voivat siis olla yhtä aikaa kotona lapsen kanssa määrätyn ajan. Yhtäaikaisen vapaan voi jakaa enimmillään neljään jaksoon, joten vanhempainvapaiden loputon pilkkominen eri ajankohtiin ei ole mahdollista. Yhteisiä vapaita lukuun ottamatta isyysvapaan voi jakaa vain kahteen eri ajankohtaan, eikä näiden jaksojen vähimmäispituudelle ole asetettu vaatimuksia. Toinen jaksoista voi siis kestää esimerkiksi vain yhden arkipäivän, kunhan loppu vapaasta pidetään yhteen putkeen.

Isyysvapaata ei ole pakko sijoittaa päällekkäin äidin vapaiden kanssa tai välittömästi niiden jälkeen, vaan sen voi pitää myös myöhempänä ajankohtana.

Isyysloman pitämisestä tulee ilmoittaa työnantajalle vähintään kahta kuukautta ennen loman alkamista. Jos isyysvapaan pituus on kuitenkin enintään 12 päivää, riittää, että isyyslomasta ilmoittaa kuukautta etukäteen.

Isyysraha

Vaikka isyysvapaa on yleensä palkatonta, saa isyysvapaan ajalta isyysrahaa Kelalta. Jos isä kuitenkin saa työnantajalta palkkaa isyysloman ajalta, maksetaan isyysraha työnantajalle.

Oikeus isyysrahaan on lapsen äidin kanssa avo- tai avioliitossa olevalla isällä, joka osallistuu lapsen hoitoon. Myös tilapäisesti lapsen äidistä erillään asuvalla isällä on oikeus isyysrahaan, mikäli erillään asumisen syynä on esimerkiksi työtilanne. Lisäksi lapsen hoidosta vastaavalla isällä, joka ei ole avo- tai avioliitossa lapsen äidin kanssa, on oikeus isyysrahaan edellyttäen, että lapsen hoito on alkanut 1.3.2017 tai sen jälkeen.

Isyysrahan määrä lasketaan lähtökohtaisesti isän edellisenä vuonna verotuksessa vahvistettujen työtulojen perusteella. Vaihtoehtoisesti isyysrahan laskemiseen voidaan käyttää esimerkiksi päivärahaa edeltänyttä etuutta, jos henkilö on opiskellut tai ollut kuntoutuksessa tai työttömänä ja mikäli päiväraha näin laskettuna on suurempi kuin mitä työtulojen perusteella laskettu. Isyysrahan määrä on kuitenkin aina vähintään 24,64 euroa arkipäivältä.

Isyysraha maksetaan vain arkipäiviltä, joten sunnuntaityöt ovat sallittuja. Muutoin isä ei saa työskennellä isyysvapaan aikana. Myös päätoiminen opiskelu on kielletty. Sen sijaan osa-aikainen opiskelu ja siihen perustuvan opintotuen saanti ei ole esteenä isyysvapaalle, kunhan vapaa käytetään nimenomaan lapsen hoitoon. Isyysvapaan tarkoituksen on antaa isälle mahdollisuus hoitaa lasta täysipäiväisesti taloudellisesti turvatulla tavalla, joten opiskeluun ja työntekoon liittyy luonnollisesti rajoituksia. 

Oikeus isyysvapaan pitämiseen ja isyysrahan saamiseen on lapsikohtaista, mutta isyysrahaa voidaan maksaa kuitenkin vain yhden lapsen osalta kerrallaan. Kaksosten kohdalla isyysrahapäivät eivät tuplaannu, vaan toisen lapsen osalta myönnetään niin sanottuja lisäpäiviä, jotka vanhemmat voivat jakaa haluamallaan tavalla keskenään. 

Jos isyyteen liittyvät asiat jäivät vielä askarruttamaan, älä epäröi kääntyä asiantuntevien lakimiestemme puoleen!

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Isyyslomasta tulee ilmoittaa työnantajalle pääsääntöisesti kaksi kuukautta ennen vapaan alkua

- Isyysloman ajalta voi saada isyysrahaa

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]