Minilex - Lakipuhelin

Isyyden toteaminen avioliiton perusteella

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliitossa syntyneen lapsen isä määräytyy avioliittoon perustuvan isyysolettaman mukaan. Jos lapsi syntyy avioliiton aikana, lapsen isä on aviomies. Tämä olettama aviomiehen isyydestä on hyvin vahva, sillä sitä sovelletaan, vaikka sen tiedettäisiin olevan virheellinen. Virheellisyyden ollessa kyseessä aviomiehen isyys on kumottava kanteella, joka on nostettava toimivaltaisessa tuomioistuimessa. Aviomiehen isyys kumoutuu myös silloin, kun toinen mies on tunnustanut isyytensä laissa säädetyllä tavalla ja Digi- ja väestötietovirasto on hyväksynyt tunnustamisen.

Ennen lapsen syntymää purkautunut avioliitto voi vaikuttaa aviomiehen isyysolettamaan. Mikäli avioliitto purkautuu miehen kuoleman vuoksi ennen lapsen syntymää, aviomies on kuitenkin lapsen isä, jos lapsi syntyy sellaiseen aikaan miehen kuoleman jälkeen, että lapsi on voinut tulla siitetyksi avioliiton aikana. Mikäli äiti on solminut uuden avioliiton ennen lapsen syntymää, pidetään isänä kuitenkin uutta aviomiestä.

Mikäli avioliitto purkautuu avioeron johdosta ennen lapsen syntymää, eikä äiti ole mennyt eron jälkeen ennen lapsen syntymää uusiin naimisiin, lapsi katsotaan avioliiton ulkopuolella syntyneeksi. Aviomiehen isyysolettamaa ei näin avioerotilanteessa sovelleta, jos aviomiestä ei ole lapsen syntyhetkellä. Vaaditaan siis, että avioero on tullut lainvoimaiseksi, joten avioeron harkinta-aikana syntyneen lapsen isäksi katsotaan aina aviomies. Näin on asian laita, kun lapsi on syntynyt avioeron jälkeen 1.7.1980 tai myöhemmin, kuten nykyään olemassa olevissa tapauksissa usein on. Jos lapsi on kuitenkin syntynyt puolisoiden eron jälkeen, mutta ennen 1.7.1980, asia on toisin. Tällöin aviomiestä pidetään lapsen isänä, jos lapsi on syntynyt sellaiseen aikaan avioliiton purkautumisen jälkeen, että hän on voinut tulla siitetyksi avioliiton aikana. Tällä säännöksellä on nykyäänkin merkitystä kuolleen aviomiehen perinnönjakotilanteissa, jos aviomiehen virheellistä isyyttä ei ole kumottu.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]