Minilex - Lakipuhelin

Isyysvapaasta ilmoittaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Isyysvapaa on yksi vanhempainvapaan muoto, joka antaa isälle mahdollisuuden huolehtia täysipäiväisesti alle kaksi vuotiaasta lapsesta. Isyysvapaan enimmäispituus on 54 arkipäivää, jonka aikana Kela maksaa isyysrahaa. Työnantajalla ei ole velvollisuutta maksaa työntekijälleen palkkaa isyysvapaan aikana. Jos työnantaja kuitenkin on halukas maksamaan palkkaa myös isyysvapaan ajan, maksaa Kela isyysrahan työnantajalle isän sijasta. Isyysraha on sidottu ansiotuloihin, mutta se on kuitenkin normaalia palkkaa pienempi. Myös työttömillä ja täysipäiväisesti opiskelevilla on oikeus isyysvapaaseen ja isyysrahaan. Luonnollisesti samat oikeudet pätevät yrittäjiinkin.

Mikäli isä on työsuhteessa, tulee hänen pääsääntöisesti ilmoittaa isyysvapaan pitämisestä kaksi kuukautta etukäteen. Työnantajalle riittää ilmoitus kuukautta ennen vapaalle jäämistä, jos vapaan pituus on enintään 12 arkipäivää. Lyhyen ilmoitusajan ei tulisi aiheuttaa haittaa työpaikan toiminnalle, joten isyysvapaalle aikovan on huomaavaista ilmoittaa vapaastaan työnantajalle jo hyvissä ajoin. Työnantaja ei saa evätä työntekijän oikeutta pitää isyysvapaata, sillä se on turvattu lailla. Työntekijän on hyvä tiedustella työantajan käytäntöä isyysvapaan aikaisesta palkanmaksusta samalla, kun hän ilmoittaa isyysvapaalle jäämisestä. Työnantaja ei saa irtisanoa työntekijäänsä sillä perusteella, että tämä on ilmoittanut jäävänsä isyysvapaalle tai on parhaillaan viettämässä isyysvapaata. Työntekijällä on oikeus palata vanhoihin tai ainakin niitä vastaaviin työtehtäviin isyysvapaansa jälkeen.

Koska Kela maksaa isyysvapaan aikaisen isyysrahan, on isän luonnollisesti ilmoitettava Kelalle aikomuksestaan pitää isyysvapaata ja tehdä asiaankuuluva hakemus. Isyysvapaan aikana maksettavaa isyysrahaa ei ole mahdollista hakea ennen lapsen syntymää. Hakemusta tehdessään isän on ilmoitettava isyysvapaan tarkat alkamis- ja päättymispäivät. Halutessaan isä voi jakaa isyysvapaan osiin ja tehdä hakemuksen jokaisesta jaksosta erikseen. Hakemuksesta on käytävä ilmi maksaako työantaja palkkaa isyysvapaan ajalta. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]