Minilex - Lakipuhelin

Isyydestä luopuminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomen isyyslain lähtökohtana on isyyden pysyvyys. Isyydestä ei voi lähtökohtaisesti noin vain luopua. Jos isyys on jo vahvistettu isyydestä voidaan luopua ainoastaan nostamalla isyyden kumoamiskanne. Isyyden kumoamiselle on asetettu useita rajoituksia, joista yksi on, että kanne tulee lähtökohtaisesti nostaa kahden vuoden kuluessa lapsen syntymästä. Tällä turvataan isyyden pysyvyyttä. Poikkeuksia tähän voidaan toki tehdä, mutta ainoastaan, jos siihen on painavia syitä. 

Jos kyseessä on avioliiton ulkopuolella syntynyt lapsi, niin mies ei tällöinkään voi pätevästi luopua isyydestään. Isyyden selvittäminen aloitetaan viran puolesta, eli lastenvalvoja aloittaa prosessin lupaa kysymättä. Äidin ja miehen tekemä sopimus, että mies luopuu isyydestä tai että isyyttä ei selvitetä on pätemätön. Mies voi toki hankaloittaa isyyden selvittämistä, mutta tällöin lastenvalvoja voi viedä asian tuomioistuimeen. Tuomioistuimen tavoite on, että isäksi vahvistetaan lapsen biologinen isä ja tämän vuoksi se määrää usein DNA-testin.

Isyydestä ei voi siis luopua minkäänlaisella ilmoitusmenettelyllä eikä etukäteen. Vahvistetun isyyden voi saada poistetuksia ainoastaan kanteella eli käräjäoikeuden ratkaisulla.

Lisätietoa isyysasioista saat soittamalla Minilexin Lakipuhelimeen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]