Minilex - Lakipuhelin

Kela isyysloma

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jokaisella isällä on isyyslain nojalla oikeus pitää lapsen syntymän jälkeen isyyslomaa. Isyysloman kesto on enintään 54 arkipäivää, joista yhdestä kahdeksaantoista päivää on mahdollista viettää lapsen äidin kassa samaan aikaan kun tämä saa äitiys- tai vanhempainrahaa. Isyysloma on pidettävä ennen kuin lapsi täyttää kaksi vuotta ja sen saaminen edellyttää, ettei hakija opiskele tai työskentele isyysvapaan aikana.

Koska isyysloma on usein palkatonta vapaata, voi Kelalta hakea isyysloman ajalta maksettavaa isyysrahaa. Hakemus kannattaa tehdä lapsen synnyttyä sen jälkeen, kun tietää, milloin isyysloman ajankohta on. Myös esimerkiksi työttömillä, yrittäjillä ja opiskelijoilla on oikeus hakea isyysrahaa.

Isyysrahan määrä ja maksaminen

Isyysrahan määrä lasketaan pääsääntöisesti hakijan tulojen perusteella. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että isyysrahan suuruus lasketaan hakijan edellisenä vuonna verotuksessa vahvistettujen tulojen perusteella. Isyysraha on noin 70 prosenttia kyseisistä tuloista.

Isyysrahaa maksetaan jokaiselta arkipäivältä maanantaista lauantaihin arkipyhät pois lukien. Isä voi kuitenkin itse päättää, miltä päiviltä hakee isyysrahaa. Jollei isä saa isyysvapaan ajalta palkkaa, maksetaan isyysraha suoraan isän tilille jälkikäteen 25 arkipäivän maksuerissä. Muutoin isyysraha maksetaan työnantajalle.

Vähimmäismäärä isyysrahalle on vuonna 2018 hieman päälle 20,00 euroa.

Edellytykset isyysrahan saamiselle

Edellytyksenä isyysrahan saamiselle on, että hakija on lapsen äidin kanssa avo- tai avioliitossa ja osallistuu lapsen hoitoon. Lapsen hoidosta vastaavalla isällä on myös oikeus isyysrahaan, mikäli lapsen hoito on alkanut 1.3.2017 tai tämän jälkeen. Lisäksi yleisenä ehtona on, että isä on kuulunut Suomen sosiaaliturvan piiriin 180 päivää juuri ennen lapsen syntymää. Myös adoptioisällä on oikeus isyysrahaan.

Kysy lisää isyyslomaan liittyvistä asioista lakimiehiltämme!

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Isyysrahan määrän saa kätevästi laskettua Kelan sivuilta löytyvällä laskurilla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]