Minilex - Lakipuhelin

Kanneoikeus isyyden kumoamiseksi


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Kannetta isyyden kumoamiseksi voivat ajaa aviomies, äiti tai lapsi. Kannetta ajetaan lapsen kotipaikan tai vakituisen asuinpaikan käräjäoikeudessa. Aviomiehen ja äidin kanneoikeus on määräaikaan sidottu, eli heidän tulee nostaa kanne kahden vuoden kuluessa lapsen syntymästä. Kanne voidaan kuitenkin nostaa tämän jälkeenkin, mikäli kannetta ei ole aikaisemmin nostettu laillisen esteen tai muun erittäin painavan syyn vuoksi.

Lapsen ajama kanne ei ole määräaikaan sidottu. Edellytyksenä kanteen ajamiselle on kuitenkin, että ainakin toinen vanhemmista elää. Isyyden kumoamista koskevaa kannetta ei voida yleensäkään ajaa, jos molemmat vanhemmat tai lapsi on kuollut. Tunnustetun isyyden kumoamista koskevaa kannetta voivat ajaa isyytensä tunnustanut mies, äiti tai lapsi. Tässäkin tapauksessa miehen ja äidin on pantava kanne vireille kahdessa vuodessa siitä, kun isyyden tunnustaminen vahvistettiin.

Jos aviomies, saatuaan tietää toisen miehen olleen äidin kanssa sukupuoliyhdynnässä tai toisen miehen siittiöitä käytetyn äidin hedelmöittämiseen lapsen siittämisaikana, on lapsen syntymän jälkeen kirjallisesti selittänyt lapsen omakseen, hän menettää kanneoikeutensa. Aviomiehellä ei siis ole tällöin oikeutta ajaa kannetta isyyden kumoamiseksi.

Aviomiehen kanneoikeus voi siirtyä hänen oikeudenomistajilleen, jos aviomies on kuollut menettämättä kanneoikeuttaan. Tällöin on eloon jääneellä puolisolla sekä perillisellä, oikeus nostaa kanne vuoden kuluessa miehen kuolemasta. Mikäli miehellä vielä olisi ollut käytettävänään pitempi aika, hänen oikeudenomistajansa voivat nostaa kanteen tuon ajan kuluessa. Jos taas puolisoon tai perilliseen kohdistetaan vaatimus, joka perustuu siihen, että mies on lapsen isä, he eivät kuitenkaan ole menettäneet kannevaltaansa ennen kuin vuoden kuluttua siitä, kun vaatimus kohdistettiin. Tämä edellyttää sitä, ettei mies ole asunut pysyvästi lapsen kanssa.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

 

Selaa lakitietoa