Minilex - Lakipuhelin

Isyyden ongelmat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Laissa on erityisesti määrätty erilaisia normeja, joiden perusteella lapsen oikeudellinen isä määräytyy. Isyyteen liittyy herkemmin ongelmia, sillä toteaminen ei aina ole yksiselitteistä. Erityisesti raskauden aikaiseen isyyden tunnistamiseen liittyy ongelmia ja hankaluuksia. 

Isyyslakia on uudistettu vuonna 2015. Lakimuutoksen myötä isyys on mahdollista tunnustaa ennakollisesti jo raskausaikana. Ennakollinen isyyden tunnustaminen mahdollistaa lapsen oikeudellisen aseman kysymysten ratkomisen jo ennen lapsen syntymää, mikä osaltaan vähentää isyyden tunnistamisen prosessiin liittyviä ongelmakohtia. Prosessin tietynlainen monimutkaisuus on aiemmin ollut eräs ongelmakohdista. Äidillä ei ole enää nykyisen lainsäädännön mukaan oikeutta vastustaa isyyden tunnustamista, mutta lastenvalvoja kuitenkin suojaa lapsen etuja. 

Isyyteen liittyvistä ongelmista lienee keskeisin prosessin monimutkaistuminen, mikäli on syytä epäillä, ettei isyyden tunnustanut olisi lapsen oikeudellinen isä. Erilaiset ongelmatilanteet voivat olla käsillä etenkin avoliitoissa, sillä laki ei tunnusta avoliittoon perustuvaa isyysolettamaa, vaan vanhempien tulee avoliiton aikana vahvistaa isyys erikseen tunnustamalla. Jos isyyteen liittyviä oikeudellisia ongelmia joudutaan käsittelemään tuomioistuimessa olisi asianosaisten syytä turvautua asianajajien apuun. Ongelmat ovat tyypillisesti sekä tunteellisia että taloudellisia. 

Isyyttä ei ole mahdollista tunnustaa sähköisesti, ja osa ongelmista liittyykin tietojärjestelmiin, kun tietosuoja on sosiaali- ja teveysalalla erilainen. 

Tyypilliset ongelmat voivat liittyä lapsen edun puoltamiseen. Isyyden tunnustaminen voi johtaa riitaisiin tilanteisiin. Isyyden selvittämisessä arvioidaan lapsen edun mukaisuus ja hankalissa tapauksissa tuomioistuin päättää isyyden lopullisesta selvittämisestä. Lain esitöiden mukaan tarkoitus on ottaa huomioon sellaiset tilanteet, joissa isyyden selvittämisen tulisi väistyä selvittämistä painavampien inhimillisten syiden takia. Lapsen etuun välillisesti vaikuttavia seikkoja ovat myös äidin terveydentila. 

Miehen ja oletetun isän vastahakoisuus isyyden tunnustamiseen voi johtaa oikeudenkäyntiin. Jos mies ei tunnusta isyyttä eikä lapsi ole täyttänyt 18 vuotta, lastenvalvoja saa ajaa lapsen puolesta kannetta isyyden vahvistamiseksi. Lastenvalvojan on varattava miehelle tilaisuus tunnustaa isyytensä, jos hän katsoo, että oikeusgeneettisen isyystutkimuksen tai muun selvityksen perustein voidaan pitää todistettuna, että mies on lapsen isä. Tutkimuksia ja muita selvityksiä voidaan käyttää oikeudessa todisteina. 

Isyyden selvittämisessä punnitaan asioita monesta eri näkökulmasta ja prosessi voi koitua hyvinkin monimutkaiseksi ja johtaa jossain tapauksissa kanteen ajamiseen oikeudessa. Selvittämisprosessissa on syytä turvautua lakimiehen apuun.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Laki ei tunnusta avoliittoon perustuvaa isyysolettamaa, vaan vanhempien on avoliiton aikana vahvistettava isyys tunnustamalla.

- Oikeusgeneettistä isyystutkimusta voidaan käyttää oikeudessa todisteena. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]