- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Laissa on erityisesti määrätty erilaisia normeja, joiden perusteella lapsen oikeudellinen isä määräytyy. Isyyteen liittyy herkemmin ongelmia, sillä toteaminen ei aina ole yksiselitteistä. Erityisesti raskauden aikaiseen isyyden tunnistamiseen liittyy ongelmia ja hankaluuksia. Vanhemmuuslaki kumosi isyys- ja äitiyslait tultuaan voimaan 2023.
Isyyteen liittyvistä ongelmista lienee keskeisin prosessin monimutkaistuminen, mikäli on syytä epäillä, ettei isyyden tunnustanut olisi lapsen oikeudellinen isä. Erilaiset ongelmatilanteet voivat olla käsillä etenkin avoliitoissa, sillä laki ei tunnusta avoliittoon perustuvaa isyysolettamaa, vaan vanhempien tulee avoliiton aikana vahvistaa isyys erikseen tunnustamalla. Jos isyyteen liittyviä oikeudellisia ongelmia joudutaan käsittelemään tuomioistuimessa olisi asianosaisten syytä turvautua asianajajien apuun. Ongelmat ovat tyypillisesti sekä tunteellisia että taloudellisia.
Isyyttä ei ole mahdollista tunnustaa sähköisesti, ja osa ongelmista liittyykin tietojärjestelmiin, kun tietosuoja on sosiaali- ja teveysalalla erilainen.
Tyypilliset ongelmat voivat liittyä lapsen edun puoltamiseen. Isyyden tunnustaminen voi johtaa riitaisiin tilanteisiin. Isyyden selvittämisessä arvioidaan lapsen edun mukaisuus ja hankalissa tapauksissa tuomioistuin päättää isyyden lopullisesta selvittämisestä. Lain esitöiden mukaan tarkoitus on ottaa huomioon sellaiset tilanteet, joissa isyyden selvittämisen tulisi väistyä selvittämistä painavampien inhimillisten syiden takia. Lapsen etuun välillisesti vaikuttavia seikkoja ovat myös äidin terveydentila.
Miehen ja oletetun isän vastahakoisuus isyyden tunnustamiseen voi johtaa oikeudenkäyntiin. Jos mies ei tunnusta isyyttä eikä lapsi ole täyttänyt 18 vuotta, lastenvalvoja saa ajaa lapsen puolesta kannetta isyyden vahvistamiseksi. Lastenvalvojan on varattava miehelle tilaisuus tunnustaa isyytensä, jos hän katsoo, että oikeusgeneettisen isyystutkimuksen tai muun selvityksen perustein voidaan pitää todistettuna, että mies on lapsen isä. Tutkimuksia ja muita selvityksiä voidaan käyttää oikeudessa todisteina.
Isyyden selvittämisessä punnitaan asioita monesta eri näkökulmasta ja prosessi voi koitua hyvinkin monimutkaiseksi ja johtaa jossain tapauksissa kanteen ajamiseen oikeudessa. Selvittämisprosessissa on syytä turvautua lakimiehen apuun.
- Laki ei tunnusta avoliittoon perustuvaa isyysolettamaa, vaan vanhempien on avoliiton aikana vahvistettava isyys tunnustamalla.
- Oikeusgeneettistä isyystutkimusta voidaan käyttää oikeudessa todisteena.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.