Minilex - Lakipuhelin

Isyyden tunnustaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Isyyden tunnustaminen tulee kyseeseen silloin, kun lapsi on syntynyt avioliiton ulkopuolella. Isyyden tunnustamisen tarkoituksena on vahvistaa lapsen ja hänen isänsä välinen sukulaisuussuhde.

Jos isyyttä ei ole tunnustettu ennen lapsen syntymää, tai jos tunnustaminen on peruttu tai kiistetty, lastenvalvoja aloittaa isyyden selvittämisen saatuaan tiedon alle 18-vuotiaasta lapsesta, jonka isyyttä ei ole vahvistettu. Isyyden tunnustaminen ei voi koskea adoptoitua lasta, eikä lasta jolla jo on isä. 

Lapsen syntymän jälkeen isyyden tunnustaminen tapahtuu siten, että mies tunnustaa isyytensä henkilökohtaisesti lastenvalvojalle, henkikirjoittajalle tai julkiselle notaarille. Mikäli avioliittoa solmittaessa mies haluaa tunnustaa olevansa kihlakumppaninsa lapsen isä, tunnustamislausuman voi ottaa vastaan vihkijä.

Isyyden tunnustamisesta ja sen hyväksymisestä tulee laatia asiakirja, jossa on päiväys sekä lapsen, lapsen äidin ja isyytensä tunnustavan miehen yksilöintitiedot. Isyytensä tunnustavan miehen ja tunnustamisen vastaanottajan on allekirjoitettava asiakirja. Lastenvalvojan tehtävänä on toimittaa tunnustamista koskevat asiakirjat viipymättä Digi- ja väestötietovirastoon vahvistettavaksi. Isyyden vahvistamispäätös annetaan tiedoksi isälle, äidille ja lastenvalvojalle.

Uusi isyyslaki mahdollistaa sen, että isyys voidaan selvittää myös avioliiton aikana syntyneen lapsen osalta, jos aviopari on pyytänyt isyyden selvittämistä ennen kuin kuusi kuukautta on kulunut lapsen syntymästä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]