Minilex - Lakipuhelin

Isyystesti laissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Isyystesteistä säädetään laissa oikeusgeneettisestä isyystutkimuksesta. Isyystestit ovat ihmisen geenien tai muun DNA:n tutkimista isyyden vahvistamiseksi tai kumoamiseksi. Isyystesti voidaan tehdä lastenvalvojan tilauksesta tai tuomioistuimen määräämänä. Myös yksityishenkilö voi vaatia isyystestiä. Mikä tahansa netistä tilattava isyystesti ei ole lain tarkoittama isyystesti, vaan tutkimus tehdään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa tai Helsingin yliopistossa.

Isyystesti tehdään tavallisesti lastenvalvojan luona ottamalla näyte lapsesta, äidistä ja isäehdokkaasta suun limakalvoilta, ellei verinäytteen ottamiseen ole erityistä syytä. Jos limakalvoilta otetusta näytteestä ei saada tulosta, uusintanäyte otetaan verinäytteenä. Verinäytteen ottaa laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö. Tämä tapahtuu yleensä terveyskeskuksessa. Näytteenantajan on ennen näytteenottoa todistettava henkilöllisyytensä.

Vainajasta voidaan ottaa näyte saatavilla olevasta kudoksesta tuomioistuimen määräyksestä. Miehen vanhemmista voidaan myös ottaa näyte, jos näytteen ottaminen miehestä ei ole mahdollista ja tuomioistuin niin määrää. Heitä on kuultava ennen näytteenottoa, samoin kuten vainajan oikeudenomistajia ennen näytteenottoa vainajasta. Jos lastenvalvoja on tilannut näytteet, kuulemisen sijaan tarvitaan oikeudenomistajien suostumus.

Näytteet on hävitettävä kahden vuoden päästä isyystestin tekemisestä, ellei asianosainen tee hakemusta näytteiden hävittämisen kieltämiseksi. Hakemuksessa hakija antaa selvityksen näytteiden tarpeellisuudesta sellaisessa isyyden vahvistamista tai kumoamista koskevassa asiassa, jossa hakija on asianosaisena tai jonka hän aikoo panna vireille. Tuomioistuin määrää kiellon.

Isyystesteistä, tai kuten laissa ilmaistaan, ”isyystutkimuksista”, säädetään yksityiskohtaisesti ja tarkasti laissa. Suurimmassa osassa isyyden vahvistamisista isyystestejä ei kuitenkaan tarvita. Isyys voidaan selvittää myös asianosaisten kertomusten perusteella.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]